Fame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fame
Generell informasjon
SjangerDrama / Musikk
Prod.landUSA
Utgivelsesår1980
Lengde2 t. 14 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegissørAlan Parker
ManusforfatterChristopher Gorgous
ProdusentDavid De Silva
Alan Marshall
KomponistMichael Gore
SjeffotografMichael Seresin
Annen informasjon
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer
Premiere(r)16. mai 1980 (USA)
16. september 1980 (Norge)
Eksterne lenker

Fame er en amerikansk musikkfilm og ungdomsdrama fra 1980 regissert av Alan Parker. Filmen handler om noen studenter og lærer ved en danse- og musikkskole i New York. Filmen ble meget populær i sin samtid og har dannet utgangspunkt for en TV-serie, en scenemusikal og en realityserie. I 2009 kom en nyinnspilling.

Den vant to Oscar (beste musikk og beste sang) og ble nominert i ytterligere fire kategorier. Den ble også tildelt en Golden Globe og en BAFTA.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger åtte forskjellige studenter med forskjellig bakgrunn og drømmer som går på High School of Performing Arts i New York. Filmen skildrer elevene fra deres første audition til de er ferdige på skolen. Noen av studentene tar snarveier og mislykkes. Andre modnes og realiserer drømmene sine gjennom hardt arbeid. Livet på skolen er ikke bare glamour. Selv om eleven er talentfulle, har de også problemer som andre ungdommer.

De viktigste karakterene er: Doris (Maureen Teefy) og Montgomery (Paul McCrane) som begge to sliter med hver sine mødre. Doris sin er altfor opptatt av Doris sin karriere, mens Montgomery sin er totalt fraværende. I tillegg er han forelsket i Ralph (Barry Miller) som på sin side kun går på skolen for å bli som sitt idol, stand-up komiker Freddie Prinze.
Bruno (Lee Curreri) og Coco (Irene Cara) starter en pop karriere sammen, men Bruno er mer opptatt av lage musikk for sin egen del. Coco skal bli berømt og blir alvorlig skuffet da en pornofilmprodusent lurer henne med på prøvefilming. Leroy (Gene Anthony Ray) er fra gaten, men er likevel et dansetalent av de store. Han kan ikke lese og sliter med å passe inn.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder mye musikk, men er ikke på en så eventyraktig måte som musikaler, og deler av den har nærmest dokumentariske virkemidler. Sanger som «Out Here On My Own», «Red Light», «I Sing The Body Electric» og «Fame» ble verdenskjente og det ble utgitt egen soundtrack av filmen der filmens tittellåt, "Fame", ble særlig kjent.

Anmelderne

Filmen ble godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 83 % på Rotten Tomatoes.[1] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den 3,5 av 4 stjerner.[2]

Anmelderen på det norske nettstedet CINERAMA gav den terningkast seks i 2004 og skrev blant annet: «En film som er verdt å få med seg dette, altså. De unge, søkende, håpefulle og ekstremt talentfulle menneskene som opplever både oppturer og nedturer blir jeg aldri lei av se på».[3] Aftenpostens Per Haddal brukte ord som «sprek, livsglad og uimotståelig».[4] VGs anmelder gav den terningkast fem.[5]

Publikum

Den innbrakte 21 millioner dollar på amerikanske kinoer.[6]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Studenter[rediger | rediger kilde]

Lærere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fame». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. april 2017. 
  2. ^ Ebert, Roger
  3. ^ «Cinerama (5.10.2004)». Arkivert fra originalen 16. november 2012. Besøkt 17. juni 2012. 
  4. ^ Aftenposten morgen - Uimotståelig (17.9.1980, s.7)
  5. ^ Filmfront
  6. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fame.htm

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]