Jazzdans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jazzdans er en scenisk dansestil, som i USA1900-tallet smeltet sammen klassisk ballett med den svarte kulturens rytmikk og musikk til det som i dag er den vanlige danseformen i revyer, musikaler samt musikkvideoer. Jazzdansen får alltid nye trender og ser derfor radikalt annerledes ut i dag enn for f.eks. 20 år siden da hiphopen ennå ikke var etablert. Man kan derfor trygt fastslå at det er lenge siden jazzdans hadde noe å gjøre med begrepet jazz som vi kjenner fra musikken. Det som kanskje skiller den øvrige sceniske dansen fra jazzdansen er at jazzen som regel influert av den til hver tid gjeldende populærkultur eller av nostalgi mot tidligere tiders ungomdanseri sitt uttrykk.

Kritikere av jazzdans som kunstform har nettopp disse innvendingene; selve dansestilen er i våre dager sterkt inspirert av MTVs siste, hotte musikkvideoer, de følger ofte VG-listas siste musikk, etterlikninger eller pasticher av noe som har vært, gjerne noe som forlengst er innarbeidede klisjeer. Det hevdes derfor at jazzdansen dermed tilfører for lite av egen integritet, nyskapende og grensesprengende nyutvikling, til at den skal kunne betraktes som en egen seriøs retning innen den sceniske dansekunsten. KHIO er det eneste lærestedet i Norden som har likestilt klassisk, samtidsdansen og jazzdancen på bachelornivå.

Men danseformen har en enorm appell ute blant publikum i mange aldre, så der er absolutt et stort marked. Jazzdans blir kjennetegnet av rytme, energi og intrikate trinn og høye spark. Det er en danseteknisk stilart hvor det øves i "typiske" elementer som isolasjon, dynamikk, stretching, samt hurtige temposkifter og pardans. Jazzdans, som tidligere gikk under navner jazzballett, har siden begynnelsen av 70-tallet også vært en populær trim- og treningsform. Dette kan skyldes til at alle øvelser gjøres til suggererende musikk, nærmest danses, og det råder som oftest en inspirerende atmosfære under treningen.

Betydningsfulle personer i jazzdansens utvikling har vært Matt Mattox hovedsakelig verdenskjent pedagog, Luigi basert i New York, og koreografene Bob Fosse, Alvin Ailey og Katherine Dunham med hver sine distinkte stiler samt til mange flere, spesielt fra USA.

I dag har jazzdansen kanskje størst eksponering gjennom TV-realityserien «So You Think You Can Dance» med høye seertall og ulike nasjonale TV-konkurranser over hele verden og inspirerer mange unge dansefans.

Kilder[rediger | rediger kilde]