Irsk dans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Irske dansere under paraden på St. Patrick's Day i Fort Collins, Colorado

Irsk dans er folkedans som består av solodans og gruppedans. Begge formene er kjenntegnet gjennom en rett holdning, armene ved siden og raske fotbevegelser. Irsk dans utføres i både myke sko og steppesko.

Gruppedansene består av to type dans: set dance og céili. Set dance er en sosial form som vanligvis består av åtte dansere (fire par). Céili kan bestå av fire til seksten dansere (to til åtte par). En céili har en rekke formasjoner og vanskelighetsgraden er varierende. De tradisjonelle céilidansene er skrevet ned og kan ikke forandres.

Irsk solodans har i mange år hovedsakelig vært en konkurranseform. Etter danseforestillingene «Riverdance» og «Lord of the Dance» har interessen for solodans i oppvisningssammenheng økt. Danserne i disse og lignende show har alle bakgrunn i konkurransedans. Danseskoler med konkurrerende elever er organisert i forskjellige internasjonale forbund som organiserer danserne og legger rammeverket for konkurransene for det forbundet.

I Norge er det kun en sertifisert trener (Kjersti Rentsch, Celtic Inspiration) som er tilknyttet det irske danseforbundet, CLRG. Øvrige konkurrerende danseskoler i Norge er tilknyttet irske danselærere fra Ireland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]