Cromer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Cromer
Cromer
Utsikt over byen sett fra stranden.
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: North Norfolk
Admin. grevskap: Norfolk
Seremon. grevskap: Norfolk
Status By (town)
Areal 4,66 km²
Befolkning 7 749 (2001)

Cromer er en kystby og verdslig sogn i Norfolk, omkring 40 km nord for Norwich. Byen er administrasjonssenter for distriktet North Norfolk.

Sognekirken for Sankt Peter og Sankt Paulus i Cromer. Kirketårnet er 48 meter høyt.

Cromer er ikke nevnt i Dommedagsboken fra 1086, men to andre bosteder i området, Shipden-juxta-mere («ved havet») og Shipden-juxta-Felbrigg («ved Felbrigg») står der. Det antas at Cromer ligger der Shipden-juxta-Felbrigg engang lå, rundt sognekirken viet til apostlene Peter og Paulus. Den andre Shipden-landsbyen lå omkring 400 meter nordøst for enden av piren i Cromer, et sted som nå ligger under havet. Det var tidligere markert av holmen Church Rock, som ble sprengt bort etter at et skip gikk på den i 1888.

I begynnelsen av det 1800-tallet ble Cromer et feriested for rike familier fra Norwich. I 1883 kom journalisten Clement Scott dit, med støtte fra Great Eastern Railway som hadde lagt jernbane dit i 1877, og begynte å skrive om området. Hans artikler i rikspressen og jernbanelinjen førte til at det begynte å komme mange besøkende til byen. Scott kalte en del av kystlinjen for Poppyland («Valmuelandet»), en referanse til store mengder valmuer som vokser der. Blomstene man finner i dag er fjerne etterkommere av opiumsvalmuene som engang ble dyrket kommersielt i Norfolk.

Den gamle bygningen for Cromer livbåtstasjon.
Wellinghton Public House.

I 1887 kom enda en jernbanelinje, og stedet ble dermed tilgjengelig for flere. Cromer High stasjon er nedlagt, men Cromer Beach stasjon er fortsatt i drift under navnet Cromer. Det var tidligere direkte tog fra London, Manchester, Leicester, Birmingham, Leeds, Peterborough og Sheffield. I dag er det bare et pendlertog til Norwich som er i drift. Blant besøkende til byen var den fremtidige Edvard VII, som likte å spille golf der. På Royal Cromer Golf Club spiller man fremdeles om Prince of Wales Cup til minne om kronprinsen.

Byen er berømt for Cromerkrabben (Cancer pagurus), som er viktigste inntektskilde for de lokale fiskerne. Langt inn i det 20. århundre foregikk det helårsfiske i Cromer, med krabbe- og hummerfiske om sommeren, og for det meste torsk om vinteren. Senere har man gått over til å fokusere bare på krabbe og hummer. Det er fire butikker i byen som selger ferske krabber når båtene kommer inn.

Cromer livbåtstasjon ble åpnet i 1804 som den første i Norfolk. Flere av byens fiskere utmerket seg som mannskap på de to livbåtene, blant annet Henry Blogg som hele tre ganger fikk RNLIs gullmedalje for heltemot. I 1920-årene ble en ny stasjon anlagt på enden av piren, slik at en livbåt med motor kunne settes ut utenfor brenningene og dermed komme langt raskere frem. Flere kjente redningsoperasjoner mellom 1917 og 1941 gjorde byen kjent i hele Storbritannia og mange steder utenfor landet. Stasjonen dekker en lang bit av kystlinjen, og er fortsatt svært aktiv.

Den lille fotballklubben Comer Town FC, som spiller i Anglian Combination Premier Division, som er det 11. nivået i det engelske ligasystemet, kan miste hjemmebanen Cabbell Park i 2012.[1] En klausulen i avtalen som ga klubben rett til å bruke Cabbell Park som ble mottatt i gave av Evelyn Bond-Cabbell i 1922, til minne om bysbarna som døde i den første verdenskrig. Klausulen i leiekontrakten presiserte at avtalen ville gå ut 21 år etter at dronning Victorias sist gjenlevende arving døde. Kong Olav V av Norge var oldebarnet til den britiske dronningen og i 2012 er det 21 år siden han gikk bort i 1991.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norfolk Eastern Daily Press: Queen Victoria, King Olav and the bizarre twist for Cromer FC, lest 9. mai 2009
  2. ^ Dagbladet: Engelsk 11. divisjonslag kan miste banen i 2012, lest 9. mai 2009


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Cromer – bilder, video eller lyd