Holme (geografi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En typisk større holme, Gullholmen vest av Jeløya, på holmen er det en fyrlykt

En holme (av norr. holmi[1]) er et grunnfjell som stikker opp av en sjø og utgjør en mellomting av en liten og relativt flat øy eller et stort og høyt skjær, som oftest uten dyrkbar mark og bebyggelse.[2] Det eksisterer ingen definisjon på forskjellen mellom de øy, holme og skjær, men vanligvis omtales en holme som en mindre landmasse enn en øy og en større landmasse enn et skjær.

Holmer finnes både langs kysten, i åpent hav og i innsjøer i innlandet. Enkelte holmer kan være så store og planterike at de kan brukes som beite eller som en midlertidig landingsplass for mindre fiskefartøy eller lignende. De kan derfor ha en enkel brygge og et skur eller naust tilpasset bruken. Noen holmer har også tradisjonelt vært utrustet med fyrlykt, som Gullholmen fyr vest av Jeløya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «holme». I: Bokmålsordboka. Språkrådet og Universitetet i Bergen. <https://ordbokene.no/bm/24080/holme> (hentet 26.02.2022).
  2. ^ Bolstad, Erik; Lilleøren, Karianne: holme i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 26. februar 2022 fra https://snl.no/holme