Sheringham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sheringham sett fra en haug like ved kalt Beeston Bumb. Havet man ser er Nordsjøen.

Sheringham er en kystby i grevskapet Norfolk i England som ligger omtrent 6 km vest for Cromer. Byen hadde 7 143 innbyggere ved folketellingen i 2001.[1]

Fra gammelt av omfattet sognet Sheringham de to landsbyene Upper Sheringham, et jordbrukssamfunn, og Lower Sheringham, som bedrev både jordbruk og fiske.

Industrien i Sheringham var på toppen på sent 1800-tall og tidlig 1900-tall på grunn av jernbanen som gjorde det mulig å frakte fisken raskere og mer effektivt til markeder rundt om. Gjennom 1900-tallet flyttet fokuset seg over hele Nord-Norfolk, fra bare fisk til delvis også krabber, hummer og sjøsnegler. Krabbe- og hummerfisket gjorde de lokale fiskerene storleverandører av varer til fiskemarkedene i London. Fisket etter sild og torsk ble mindre viktig det siste halve århundret sammen med sneglefangsten. Nå har industrien sunket drastisk, fra høydepunktet på omtrent 200 båter, til dagens fakta på bare åtte båter som jobber hver for seg.

Det nåværende Sheringham var en gang Lower Sheringham, et fiskevær for hovedlandsbyen, nå kjent som Upper Sheringham. Det er en jernbaneby som har utviklet seg fra da jernbanelinjen Midland and great Northern Joint Railway Line ble bygget sent på 1800-tallet. De fleste bygninger og butikker i Sheringham ble bygget i denne perioden og tidlig på 1900-tallet. Det er et interessant antall bygninger som brukte flint som bygningsmateriale, en egentlig ganske uvanlig stein i den tradisjonelle Norfolk-stilen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Sheringham har én vennskapsby:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Folketellingen 2001 (Census population and household counts for unparished urban areas and all parishes (engelsk). Office for National Statistics & Norfolk count Council, 2001. 2001. Besøkt 30. august 2008.