Chu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Chu (stat))
Hopp til: navigasjon, søk
Kinas historie
Tidstavle over kinesisk historie
Sanhuangwudi-perioden (mytologisk)


Xià-dynastiet
Shāng-dynastiet

Zhōu

Vår- og høstannalenes tid Det østlige Zhōu
De stridende staters tid
Qín-dynastiet
Vestlige Hàn-dynasti

Hàn

Xīn
Republikken Kina

(Táiwān)

Chu (kinesisk: 楚, pinyin: Chǔ, W.-G.: Ch'u), opprinnelig kjent som Jing og deretter Jingchu, var en uavhengig stat som fantes i Kinas Vår- og høst-tid og deretter Stridende staters tid. Da riket var på sitt mektigste, omfattet det det hele av det som i dag er provinsene Hunan, Hubei, Chongqing og Henan, og deler av Jiangsu.

Historie[rediger | rediger kilde]

Staten Chu

Jing var opprinnelig befolket av Chu-folk, og ble etterhvert del av Zhou-dynastiet. Før Zhou-riket ble desentralisert, ble herredømmet overført av kong Cheng av Zhou av Det østlige Zhou-dynasti til Xiong Yi. Under hans styre vokste Chu fra å være en liten vasallstat til et stort og mektig rike, og er senere blitt regnet som en av "De fem hegemonstatene i Vår- og høstannalenes tid".

I 447 f.Kr erobret Chu sin nordlige nabostaten Cai. Churikets makt fortsatte også etter Vår- og høstannalenes tid. I 333 f.Kr. erobret Chu og Qi kystriket Yue. Men sent i De stridende staters tid ble Chu svekket av indre uorden. Til slutt ble Chu oppslukt av sine aggressive naboer, statene Zhao og Qin.