Yue (stat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kinas historie
Kinas historie
Tidstavle over kinesisk historie
Sanhuangwudi-perioden (mytologisk)
Xià-dynastiet
Shāng-dynastiet
Zhōu
Vår- og høstannalenes tid Det østlige Zhōu
De stridende staters tid
Qín-dynastiet
Vestlige Hàn-dynasti Hàn
Xīn
Republikken Kina (Táiwān)

Yue var en stat i Kina i Vår- og høstannalenes tid. Den utmerket seg ved den høye kvaliteten på dens metallarbeider, særlig hva gjelder sverd.

Hovedstaden Kuaiji (会稽) lå i nærheten av dagens Shaoxing.

Innbyggerne var fiskere i kystregionene, og skipsfart til sjøs og lands elvene var bærende for handelen. Kulturen anses som etterfølger av den neolittiske Longshankulturen. Yue-herskerne påropte seg å nedstamme direkte fra urkeiseren Yu den store.

Imidlertid er det man er overlevert om Yue-staten sterkt preget av et senere kinesisk perspektiv, og må derfor betraktes med stor forsiktighet.

Rival til kongedømmet Yue var nabostaten Wu, som under kong Fucha (regjerte 496-473 f.Kr.) strakk seg fra områdene sørt for Yangtzeelven til elvens midtre løp. Kong Fuchas motspiller var kong Goujian av Yue (regjerte 496–465 f.Kr.). Først ble Yue beseiret og kong Goujian tatt til fange og gjort til slave ved Wu-hoffet. Etter en tid ble han gitt friheten tilbake. Han sverget hevn, og en av hans ministre anbefalte Xi Shi, en av de fire skjønnheter. Xi Shi ble sendt som konkubine til Wu-kongen. Hun fikk Fucha til å forsømme sine embedsplikter, slik at han 18 år senere kunne beseires og drepes. I 473 f.Kr. erobret i alle fall kong Goujian av Yue nabostaten Wu, og flyttet sin hovedstad dit, til det nåværende Suzhou.

Tidlig i de stridende staters tid var Yue en av Kinas mektigste stater. Det skyldtes blant annet at både Yue og Wu lenge hadde hatt et velorganisert og disiplinert infanteri, og satset på det mens mange av de andre rikene i Kina fremdeles satset på de heller upraktiske hestetrukne stridsvogner.

Kong Goujian skal også ha brutt med forfedrenes moral. Opp til hans tid var det vanlig at eldre kvinner giftet seg med yngre menn, og eldre menn giftet seg med yngre kvinner. Denne skikken fungerte som en fødselsbegrensning. Dette systemet forbød Goujian, og fremmet en mer likeverdig ekteskapsalder slik at riket fikk en høyere fødselsrate.

Til slutt ble kongeriket Yue i 334 f.Kr., da regjert av sin siste konge Jiang (regjerte 355-334) annektert av staten Chu. En prins grunnla så riket Min-Yue, hvis konger skulle betrakte seg som nedstammende fra de gamle Yue-herskere, særlig fra kong Goujian.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]