Xiang Yu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xiang Yu
Xiang Yu.jpg
Født29. mars 232 f.Kr.Rediger på Wikidata
SuqianRediger på Wikidata
Død202 f.Kr.Rediger på Wikidata
HeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Kinesisk hersker (206 f.Kr. – 202 f.Kr.) Rediger på Wikidata
Ektefelle Consort YuRediger på Wikidata
Nasjonalitet Chu, Qin-dynastiet (221 f.Kr.206 f.Kr.)Rediger på Wikidata

Xiàng Yǔ (tradisjonell kinesisk: 項羽; forenklet kinesisk: 项羽; pinyin: Xiàng Yǔ; 232 f.Kr.-202 f.Kr.) var en viktig kinesisk militær og politisk leder på slutten av Qin-dynastiet i Kinas historie. Fornavnet hans var egentlig (籍), men han er mer kjent under stilnavnet Yǔ.

Xiàng kom fra Xiàxiāng (下相), som i dag er Suqian i Jiangsu. I 208 f.Kr. fikk han tittelen Marki av Lǔ (魯公; Lǔgōng) av keiser Yi av Chu. Chu var en av statene i Zhou-dynastiet og de stridende staters tid før Kina ble forent under Qin, og siden keiser Yi (født Xiong Xin, også kalt Huai II av Chu) var en etterkommer av Chu-statens kongefamilie ble riket han overtok kalt for Chu.

I 207 beseiret chǔsoldater ledet av Xiàng Yǔ Qín-dynastiets overlegne hærer under Zhang Han i slaget ved Julu. Qín-dynastiet ble presset av en rekke opprør og brøt sammen samme år. Det følgende året ble den siste keiseren, Sin San Shi, tvunget av Xiàng Yǔ til å begå selvmord. Etter Qín-dynastiets sammenbrudd erklærte Xiàng seg for Overkonge av Vestlige Chu ( 西楚霸王;Xīchǔ Bàwáng), og han styrte da et stort område som dekket deler av dagens Shanxi, Henan, Hubei, Hunan og Jiangsu med Pengcheng (i dag Xuzhou) som sin hovedstad. Han kjempet fra 206 f.Kr til sin død mot Liu Bang i en langvarig kamp om makten i Kina, en strid som senere har fått navnet Chu-Han-striden. Etter at Liús mye større hær hadde beseiret Xiàngs hær med store tap i et det omfattende slaget ved Gaixia, begikk Xiàng selvmord ved bredden av Wu-elva i 202, og deretter beseiret Liú Chǔ, og Liú Bāng ble den første keiseren for Han-dynastiet.

Xiàng Yǔ er en svært berømt person i kinesisk historie, og i kinesisk kultur finnes det mange referanser til striden mellom Chǔ og Hàn. Xiàng har blitt regnet som en svært dyktig militær leder, men har også blitt husket for å ha gjort store politiske feil, som da han brente ned Qín-hovedstaden Xianyang etter å ha tvunget Liú Bāng til å overgi byen til ham, og ikke brukte denne anledningen til å få seg erklært keiser. Xiang Yu er avbildet i Wu Shuang Pu (無雙 譜, Oversikt over Uforlignelige Helter) av Jin Guliang.

Forgjenger:
 Keiser Yi av Chu 
西楚霸王
Overkonge av Vestlige Chu

Etterfølger:
 Han Xin (konge av Chu) 
Forgjenger:
 Keiser Yi av Chu
Qin San Shi 
中國君主
Keiser (Overkonge) av Kina

Etterfølger:
 Han Gaozu