Wu (stat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kinas historie
Tidstavle over kinesisk historie
Sanhuangwudi-perioden (mytologisk)
Xià-dynastiet
Shāng-dynastiet
Zhōu
Vår- og høstannalenes tid Det østlige Zhōu
De stridende staters tid
Qín-dynastiet
Vestlige Hàn-dynasti Hàn
Xīn
Republikken Kina (Táiwān)

Wu (kinesisk: 吳 / 吴, pinyin: ) var en stat i Vår- og høstannalenes tid i Kina. Staten Wu lå på begge sider av munningen til elven Yangtze, øst for staten Chu. Wu ble ansett som en halvbarbarisk stat i antikkens kinesiske historie. Hovedstaden var Gusu, som nå heter Suzhou.

Staten Jin hjalp Wu til å vokse seg sterk, fordi Jin så Wu som en nyttig alliert mot staten Chu. I 584 f.Kr. invaderte staten Yan og reiste seg mot staten Chu. Det siste var anstiftet av Wuchen, en embedsmann i staten Jin som var overløper fra Chu.

Etter dette utgjorde Wu en stadig trussel mot Chu sørøstre flanke inntil sin undergang. Wu innyndet seg hos Chus vasaller i områdene rundt Yangtze-dalen, og svekket på den måten Chu. I 506 f.Kr. rettet Wu ett overraskelsesangrep mot Chu og inntok statens hovedstad. Wu fikk for en kort periode så stort overtak at den kunne rette sine krefter mot andre stater, og nedkjempet staten Qi i 484 f.Kr.

Men det var en nykomling på sørflanken som til slutt skulle bli Wus nemesis. Der var staten Yue. Staten Chu hadde hjulpet Yue for at den skulle bli en motvekt mot Wu. Selv om Wu hadde vunnet et viktig slag mot Yue i 494 f.Kr. hadde ikke det vært tilstrekkelig for å knekke Yue fullstendig, noe som tildels skyldtes at Yue klarte å bestikke en viktig Wu-minister. Og mens Wu var opptatt med en militærekspedisjon i nord, kom det et overraskelsesangrep fra Yue i 482 f.Kr. – Yue klarte å innta hovedstaden Suzhou. Til slutt klarte Yue å underlegge seg Wu i 473 f.Kr.