Xuzhou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xuzhou
LandKinas flagg Kina
Postnummer221000
Retningsnummer0516
Areal11 764,88 km²
Befolkning9 083 790[1] (2020)
Bef.tetthet772,11 innb./km²
Nettsidexz.gov.cn
Kart
Xuzhou
34°15′40″N 117°11′09″Ø

Vinter i Sishuitangparken i Peixian i Xuzhou
Xuzhou

Xuzhou (kinesisk: 徐州; pinyin: Xúzhōu; Wade-Giles: Hsü-chou, postalromanisering: Süchow) er en by på prefekturnivå i provinsen Jiangsu øst i Kina. Befolkningen anslås (2004) til 9 168 500 innbyggere, hvorav 1 729 600 i selve byen.

Keiserkanalen løper gjennom Xuzhou.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arkeologiske funn viser at byens historie går tilbake til annen del av Shang-dynastiet (Yin-tiden). Den het tidligere Pengcheng.

I vår- og høstannalenes tid var den snarere en samling av små fiske- og jordbruksbyer og -landsbyer, i grensetraktene mellom statene Chu, Wu og Qi. I de stridende rikers tid var den klart kommet inn i Chus kulturelle og administrative sfære.

Liu Bang ble født i fylket Pei. Han ble keiser Gaozu av Han-dynastiet, som en av de få kinesiske keisere som stammet fra bondestanden.

Xuzhouregionen ble kalt Huaiyang under Zhou-dynastiet ettersom elven Huai strømmer gjennom området. Staten Chu gjorde dette til sitt tyngdepunkt etter at Qinhæren erobret dens gamle hovedstad Ying i det moderne Jingzhou i Hubei.

Etter at Guleelven begynte å endre sitt løp under Song-dynastiet, da kraftig sedimentering av elvens nedre løp tvang elven over i den nedre del av Huaielvens leie, ble området mer og mer brakk etter gjentatte oversvømmelser som forringet næringsinnholdet i jordsmonnet og gjorde det saltere.

I dette området fant de siste avgjørende kamper under den kinesiske borgerkrigen sted, (Huaihaikampanjen 1948-49).

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Xuzhous museum er kjent for fine leirfigurer fra Han-dynastiets tid, og kostelige jadegjenstander. Her er jade-likklærene til prins Liu Sheng (155-113 f.Kr.) og prinsesse Dou Wan. De ble funnet i 1968 i Han-gravene i Mancheng.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Byprefekturet Xuzhou administrerer 5 distrikter, 2 byfylker og 4 fylker.

Matspesialiteter[rediger | rediger kilde]

Xuzhous kjøkken er nært beslektet med Shandongkjøkkenets Jinan-stil. Blant Xuzhous mest kjente spesialiteter er bazi rou (grisemage og andre ingredienser i en tykk stuing), sha tang, og noen retter av hundekjøtt. En kokestil er di guo (地锅), som går blant annet på bruk av krydder og en type flatbrød, Det finnes di guo-retter med Kylling, fisk, lam, svineribbe og auberginer.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Foruten sin århundrelange posisjon ved Keiserkanalen er Xuzhou et samferdselsknutepunkt med kryssende motorveier og jernbanelinjer mot Henan, Shanghai, Shandong og Lianyungang.

Fly[rediger | rediger kilde]

Byen betjenes av Xuzhou Guanyin lufthavn.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Travle jernbanelinjer krysser her: Jinghubanen som løper fra Beijing til Shanghai via blant annet Tianjin, Jinan, Nanjing og Suzhou, og dessuten Longhaibanen, Kinas viktigste jernbanelinje i øst-vest-retning, som løper fra Lianyungang til Lanzhou via blant annet Kaifeng, Zhengzhou, Luoyang og Xi'an.

Beijing-Shanghai høyhastighetstog har stoppested her.

Vei[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]