Carlo Caffarra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlo Caffarra
Carlo Caffarra Madrid 2011.jpg
Født1. juni 1938[1][2][3]Rediger på Wikidata
BussetoRediger på Wikidata
Død6. september 2017[2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
BolognaRediger på Wikidata
Utdannet ved Gregoriana, Università Cattolica del Sacro CuoreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Teolog, katolsk prest (1961–)[4]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19462017), Kongedømmet Italia (19381946)Rediger på Wikidata
Medlem av Det pavelige akademi for livet, Real Academia de Doctores de España, Pontificia Academia Sancti Thomae AquinatisRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i JerusalemRediger på Wikidata

Coat of arms of Carlo Caffarra.svg

Carlo Caffarra (født 1. juni 1938 i Samboseto di Busseto i provinsen Parma i Italia, død 6. september 2017[5] i Bologna) var katolsk kardinal og erkebiskop av Bologna. Caffarra ble regnet som ekspert på teologiske spørsmål om ekteskap og familie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Carlo Caffarra var sønn av Ampelio Caffarra og Maria Contini og hadde tre søstre. Han gjennomførte sine prestestudier ved det biskoppelige seminaret i Fidenza.

Prest[rediger | rediger kilde]

Carlo Cafarra ble presteviet 2. juli 1961 i Samboseto. Påfølgende studier ble avsluttet med doktorgrad i kirkerett fra det pavelige universitet Gregoriana i Roma og spesialisering i moralteologi ved det pavelige akademi Alfonianum.

Pave Paul VI utnevnte ham i 1974 til Den internasjonale teologkommisjon. I 1980 utnevnte pave Johannes Paul II ham til ekspert for ekteskaps- og familiespørsmål ved Bispesynoden. I 1981 gav pave Johannes Paul II ham i oppdrag å virkeliggjøre Det pavelige institutt Johannes Paul II for studier om ekteskap og familie. Han ledet dette instituttet frem til 1995.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 8. september 1995 ble han utnevnt til erkebiskop av erkebispedømmet Ferrara-Comacchio. Den 16. desember 2003 ble han forflyttet til erkebispestolen i Bologna.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Den 22. februar 2006 kunngjorde pave Benedikt XVI hans utnevnelse til kardinal. Selve kreeringen fant sted i konsistoriet den 24. mars. Han deltak på konklavet i 2013 som etter pave benedikts overraskende fratreden valgte den argentinske kardinal Bergoglio tin ny pave. I september 2015 utnevnte pave Frans ham til medlem av Kongregasjonen for salig- og helligkåringer i Vatikanet.[6] Den 27. oktober 2015 innvilget han kardinal Caffarras aldersbetingede søknad om fratreden fra sitt verv i Bologna.[7]

Caffarra vakte deretter oppsikt som kritiker av pave Frans' postsynodale skriv Amoris lætitia. Han var ved siden av kardinalene Joachim Meisner, Raymond Leo Burke og Walter Brandmüller en av underskriverne av det åpne brevet til pave Frans som uttrykte tvil (dubia) ved moralteologiske punkter som ble aktualisert ved pavens skriv ved mulige tvetydigheter i spørsmål om behandlingen av gjengifte skilte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]