Joachim Meisner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Joachim Meisner
Empfang für Joachim Kardinal Meisner - Abschied aus dem Amt nach 25 Jahren-7048.jpg
Joachim Meisner
Født25. desember 1933
Breslau
Død5. juli 2017 (83 år)
Bad Füssing
Gravlagt Kölnerdomen (2017–)
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Katolsk kardinal og erkebiskop av Köln
Nasjonalitet Tyskland
Livssyn Katolisisme
Medlem av Det europeiske akademi for vitenskap og kunst
Utmerkelser Großes Goldenes Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich, Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, storkorsridder av Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem, Q767512 (2016), USTR Prize for Freedom, Democracy and Human Rights (2015)

Joachim Meisner (født 25. desember 1933 i Breslau, død 5. juli 2017 i Bad Füssing) var en kardinal i Den katolske kirke og erkebiskop av Köln.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at familien var blitt fordrevet fra sitt hjem i Schlesien, vokste han opp i Eichsfeld.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han studerte filosofi og teologi i Erfurt (som da var del av Den tyske demokratiske republikk) fra 1959 til 1962, og ble her presteviet desember 1962. Han var først virksom som kapellan i Heiligenstadt og så i Erfurt, og rektor for Erfurts Caritasforbund. I 1969 tok han doktorgraden (dr. theol.) ved det pavelige universitetet Gregoriana i Roma.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 17. mars 1975 ble han titulærbiskop av Vina og hjelpebiskop i Erfurt-Meiningen. Han ble bispeviet i Erfurt av den apostoliske administrator Hugo Aufderbeck den 17. mai samme år. Den 22. april 1980 utnevnte pave Johannes Paul II, som han personlig kjente, ham til biskop av Berlin.

Kardinal, erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til kardinalprest av Santa Pudenziana den 5. januar 1983, og til metropolitterkebiskop av Köln den 20. desember 1988, etter at Köln, antagelig verdens rikeste bispedømme, hadde vært vakant siden 14. september 1987. Utnevnelsen av Meisner til erkebiskop ble ledsaget av protester fra flere reformorienterte tyske teologer.

Han var en skarp kritiker av den moderne tidsånden, av abort og av likestilling av homofile samlivsformer med ekteskapet. Meisner startet sitt virke i Köln med å si til prestene der: «Dere ønsket meg ikke hit, jeg ønsket meg ikke hit, la oss nå gjøre det beste ut av det.» [1]

Kardinal Meisner var formann for liturgikommisjonen i den tyske bispekonferansen, for underkommisjonen for forbindelser med Øst- og Sentral-Europa og for solidaritetsaksjonen Renovabis. Han var medlem av en rekke pavelige kongregasjoner, blant annet Kongregasjonen for kleresiet.

I 2016 og i 2017 var han med blant fire kardinaler som oppfordret pave Frans til å klargjøre visse aspekter ved det apostoliske skriv Amoris laetitia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Meisner, Joachim, Den katolske kirke i Norge, 25.08.2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Joseph Höffner 
Katolsk erkebiskop av Köln
Etterfølger:
 Rainer Maria Woelki