Hopp til innhold

South Tarawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sør-Tarawa»)
Tarawa-atollen

South Tarawa (kiribatisk og engelsk: Teinainano Urban Council (TUC)) er den offisielle hovedstaden i republikken Kiribati. Den er en del av Tarawa-atollen. Teinainano betyr «nederst på masten», med hentydning til seilformen på atollen. De viktigste politiske sentra i hovedstaden er Bairiki (utøvende), Ambo (lovgivende) og Betio (juridisk).

South Tarawa består av alle de små øyene mellom Betio / Bairiki i vest og Temaiku / Bonriki i øst. Alle de tidligere separate øyene er knyttet sammen med veifyllinger, og danner nå ei lang øy på revet langs sørsiden av Tarawalagunen. Det er også en relativt ny fylling – Den japanske veien – som knytter Bairiki til Betio lenger vest.

På South Tarawa ligger Kiribati lærerhøyskole og en campus av University of the South Pacific. Det romersk-katolske bispedømmet og Kiribatis protestantiske kirke ligger på South Tarawa. Den viktigste havna for Tarawa ligger på Betio-øya.

Ved folketellingen i 2015 bodde det 56 324 innbyggere på South Tarawa.[1]

Bairiki[rediger | rediger kilde]

Bairiki er den sørligste og niende største øya på Tarawa-atollen. Byen Bairiki, som nå er en del av South Tarawa, ble tidligere regnet som Kiribatis hovedstad, ettersom både parlamentet og de viktigste regjeringskontorene lå der. Parlamentet har siden flyttet til Ambo, halvveis mellom Bairiki og Bonriki, men Bairiki er fremdeles det viktigste administrative senteret i Republikken Kiribati. Enkelte departementer ligger dog på Betio og Kiritimati (departementet for Linje- og Phoenixøyene).[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 2015 Population and Housing Census. Preliminary Report, National Statistics Office, 2016.