Brunpelikan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brunpelikan
Brunpelikan
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pelecanus occidentalis
L., 1766
Norsk(e) navn: brunpelikan
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Pelikanfugler
Familie: Pelikanfamilien
Slekt: Pelecanus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: terrestrisk, marin
Utbredelse: Amerika

Brunpelikan (Pelecanus occidentalis) er den minste av de åtte pelikanartene, men den er likevel en relativt stor fugl, med en lengde på 106–137 cm, en vekt mellom 2,75 og 5,5 kg og vingespenn på mellom 1,83 og 2,5 m. Brunpelikanen finnes først og fremst ved kysten, men også ved store sjøer sør i Nord-Amerika, og i Mellom-Amerika, Karibien og nord i Sør-Amerika.

Den har lang hals, stort nebb, en sekk i undernebbet og korte føtter med svømmehud mellom tærne. I hekketiden er den gul på hodet og hvit på halsen. Når den ikke hekker er hodet gulspraglete. Reiret bygges på bakken eller i et tre, av pinner og vegetasjon, ofte på øyer. Eggene er hvite, vanligvis to eller tre i tallet. Brunpelikanen ruger på de i omtrent en måned.

Brunpelikanen jakter først og fremst på fisk i havet ved kysten. Den dykker med hodet først for å fange fisk. Vannet blir deretter tømt ut av nebbsekken, som kan romme 13 liter, før fisken svelges. Det hender at måker prøver å stjele fisken ut av nebbet til pelikanen mens den tømmer ut vannet.

Flere bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2016. Pelecanus occidentalis. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22733989A95071744. Pelecanus occidentalis. Besøkt 21. januar 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]