Krøllpelikan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krøllpelikan
Krøllpelikan
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pelecanus crispus
Bruch, 1832
Norsk(e) navn: krøllpelikan
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Pelikanfugler
Familie: Pelikanfamilien
Slekt: Pelecanus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Habitat: sumper og grunne innsjøer
Utbredelse: Asia, sørøst i Europa

Krøllpelikan (Pelecanus crispus) er den største av pelikanene. Den skiller seg fra den noe mindre hvitpelikanen ved at den er skittengrå og er lys på vingeundersiden. Navnet kommer av fuglens krøllete nakkefjær. Krøllpelikanen hekker spredt i Sørøst-Europa og østover til Sentral-Asia.

Den er observert et fåtall ganger (færre enn 10) i Norge, men funnene antas å gjelde fugl rømt fra fangenskap, eksempelvis var den første observasjon i Norge i Rana i Nordland i 1967 og stammet fra en dyrehage i Sverige.[2] Slik situasjonen er nå anses det som svært lite trolig at arten vil etablere viltlevende hekkebestand i Norge.[2]

Fram til romertiden hekket krøllpelikanen også i Nordvest-Europa. Beinrester er funnet i England, Nederland og Danmark. Den romerske naturforskeren Plinius d.e. skrev at pelikaner hekker i munningene til Rhinen, Schelde og Elben.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International. 2017. Pelecanus crispus. The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22697599A119401118. Pelecanus crispus. Besøkt 21. januar 2018.
  2. ^ a b Pelecanus crispus krøllpelikan, Artsbanken
  3. ^ John R. Stewart (2004). «Wetland birds in the recent fossil record of Britain and northwest Europe» (PDF). British Birds. 97: 33–43. ISSN 0007-0335. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Krøllpelikan på vannet. «Krøllene» i nakken vises godt
Krøllpelikan i flukt
Pelecanus crispus