Brenner Paris?

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brenner Paris?
orig. Paris brûle-t-il ?
Generell informasjon
SjangerDrama Krig
Utgivelsesår1966
Prod.landFransk
Lengde173 min.
SpråkEngelsk
Fransk
RegissørRené Clément
Eksterne lenker

Brenner Paris? (fransk: Paris brûle-t-il ?) er en krigsfilm fra 1966 regissert av René Clément som omhandler frigjøringen av Paris under andre verdenskrig.

Filmen ble laget i Frankrike, men var en internasjonal samproduksjon og ble vist både i engelsk og fransk språkdrakt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter det mislykkede 20. juli-attentatet for å myrde ham, utnevner Adolf Hitler general Dietrich von Choltitz til militær-guvernør over det okkuperte Paris. Hitler tror at Choltitz vil adlyde hans ordre om at de allierte aldri skal ta kontroll over Paris, uten at tyskerne ødelegger byen fullstendig. Den franske motstandsbevegelsen får vite at de allierte ikke planlegger å innta Paris, og i stedet planlegger de å sette kursen direkte mot Tyskland. Men de ulike fraksjonene innenfor motstandsbevegelsen reagerer forskjellig på denne nyheten. Gaullisme-medlemmene, under Jacques Chaban-Delmas, ønsker å vente og se hva som skjer. Men kommunistene, under oberst Rol-Tanguy, ønsker å ta affære selv.

I utgangspunktet er Choltitz innstilt på å følge Hitler`s ordre om å utjevne hele byen. Han beordrer Luftwaffe om å bombe bygninger. Men han trekker ordren tilbake etter oppfordring fra en svensk konsul, som påpeker at de risikerer å ødelegge nærliggende kulturelt uvurderlige bygninger - deriblant Notre-Dame. Choltitz godtar et tilbud om våpenhvile fra motstandsbevegelsen (unnfanget av den gaullistiske fraksjonen) men kommunistene ønsker å fortsette kampen, til tross for mangel på ammunisjon. Det blir oppdaget at tyskerne planlegger å ødelegge hele Paris. Eiffeltårnet og andre landemerker blir rigget med sprengstoff. Et sendebud fra en motstandsbevegelse blir sendt over fiendens linjer, for å få kontakt med amerikanerne.

Han informerer de allierte om at motstandsbevegelsen allerede har tatt kontroll over deler av hovedstaden, og ber amerikanerne om å gi støtte for å hindre at opprøret blir knust slik som tidligere skjedde i Warszawa. Sendebudet legger til at Frankrike aldri ville tilgi de allierte hvis de tillot fullstendig ødeleggelse av Paris. General Omar Bradley gir klarsignal om å skynde seg mot Paris. Når den militære situasjonen forverres, forsinker Choltitz ordren om å ødelegge Paris. Han tror Hitler har blitt sprø, og at verdenskrigen er tapt. Dette gjør ødeleggelsen av Paris til en meningsløs handling.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]