Deutsche Luftwaffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Luftwaffe)
Hopp til navigering Hopp til søk
Deutsche Luftwaffe
Deutsche Luftwaffe
Basisdata
Tidsperiode1935–45, 1956–
LandTyskland
Størrelserundt 200 kampfly
Kriger1.vk, 2.vk, Kosovo
Kjennetegn
Deutsche Luftwaffe
Emblem
Deutsche Luftwaffe
Flytyper
AngrepsflyPanavia Tornado IDS
MultirolleEurofighter Typhoon
JagerflyKun multirolle
PatruljeflyPanavia Tornado ECR
TreningsflyCessna T-37 Tweet, Northrop T-38 Talon (begge flytyper flyr med US Air Force rundel)
TransportflyA310, A400M

Deutsche Luftwaffe er Tysklands flyvåpen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forgjengeren under første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Keiserens Flytropper ble grunnlagt i 1910, før første verdenskrig. Flytroppene gjorde det skarpt, blant annet med flyveresset «Den Røde Baron» Manfred von Richthofen, men kunne ikke hindre at Tyskland tapte krigen.

Mellomkrigstiden og andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Militær flyvning ble stoppet etter krigen som følge av Versaillestraktaten. 26. februar 1935, til tross for at traktaten fortsatt var i kraft, ble flyveresset Hermann Göring fra første verdenskrig beordret av Adolf Hitler til å opprette Luftwaffe.

Mange av de første flyverne i Luftwaffe ble hentet fra Nationalsozialistisches Flieger-Korps (NSFK), en organisasjon underlagt NSDAP. Korpset var blitt opprettet for at man til tross for forbudet mot et flyvåpen, skulle kunne gi militær trening til medlemmer av partiet. Ettersom denne kjernen i Luftwaffe var partimedlemmer, fikk den nye våpengrenen en sterkere nasjonalsosialistisk profil enn Hæren og Marinen, som fortsatt var dominert av offiserer hentet fra den tyske adelen.

Innen utbruddet av andre verdenskrig i 1939 var Luftwaffe blitt det mektigste flyvåpenet i verden. Det spilte således en avgjørende rolle i Tysklands suksesser tidlig i krigen. Luftwaffe hadde monopol på all tysk militærflygning, herunder små speiderfly, skipsbaserte sjøfly – selv fallskjermjegere. Luftwaffe drev også enkelte panserdivisjoner, radarstasjoner og bemannet mye antiluftskyts.

Luftwaffe var det første flyvåpen som ble utstyrt med operative jetfly. Messerschmitt Me 262 ble introdusert i april 1944, et par måneder før det britiske Gloster Meteor. Tyskland hadde stor mangel på bensin, mens jetbrennstoff kunne produseres av hjemlig brunkull.

Luftwaffe ble nedlagt i 1945 som følge av Tysklands kapitulasjon.

I Vest-Tyskland[rediger | rediger kilde]

Luftwaffe ble gjenopprettet 9. januar 1956 av tyske Bundeswehr. Luftwaffe ble utstyrt med amerikansk-designet materiell produsert på lisens i Tyskland. Siden 1970-tallet har Tyskland igjen vært en pådriver for utvikling av europeiske kampfly i konkurranse med de amerikanske, som Panavia Tornado og, mer nylig, Eurofighter Typhoon. Etter gjenforeningen overtok Luftwaffe også endel sovjetiskprodusert utstyr fra det tidligere DDR, blant annet MiG-29 fly, men dette materiellet er i hovedsak blitt faset ut eller solgt til østeuropeiske land.

I DDR[rediger | rediger kilde]

Luftwaffes andre historiske etterkommer, Luftstreitkräfte der NVA, ble opprettet i DDR i 1956 og eksisterte frem til 1990 da DDR opphørte å eksistere. I 1957 ble luftstyrkene slått sammen med Luftverteidigung, som hadde til oppgave å styre bakke-til-luft-missiler og radar. Tjenestens fulle navn var Luftstreitkräfte/Luftverteidigung, eller LSK/LV.

Navnet Luftstreitkräfte ble valgt fordi det hadde blitt brukt av det tyske riket mellom 1910 og slutten av den første verdenskrig.

Luftstreitkräfte fløy primært sovjetiske fly, deriblant Sukhoi Su-22 jagerbomber og seks generasjoner av Mikoyan-Gurevich (MiG) taktiske jagere. De hadde også sovjetbygde helikoptre.

De østtyske luftstyrkene var unike i Warszawapakten i det at tjenesten var satt opp med de mest avanserte sovjetiske jagerne i stedet for nedgraderte eksportmodeller. Som en forlengelse av den sovjetiske 16. armee var Luftstreitkräfte forventet å spille en frontlinje i en eventuell krig med NATO. Som et resultat av dette var styrken under kraftigere sovjetisk kontroll enn luftstyrkene i noe annet Warszawapaktland.

Fremtidsplaner[rediger | rediger kilde]

Innføringen av Eurofighteren vil føre til at alle F-4 Phantom II blir fjernet fullstendig, mens antall Tornado blir nedjustert til 85.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]