Brølekatter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brølekatter
løve, tiger, jaguar, leopard, snøleopard
Snøleopard
løve, tiger, jaguar, leopard, snøleopard
Vitenskapelig(e)
navn
:
Panthera
Oken, 1816
Norsk(e) navn: brølekatter
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Underfamilie: Store kattedyr
Antall arter: 5
Habitat: terrestrisk (fra savanne og tropisk regnskog til boreal barskog i temperert klima)
Utbredelse: Amerika, Afrika og Asia
Arter:

Brølekatter (Panthera) er en slekt som består av fem store kattedyr (Pantherinae). Det er bare katter i denne slekten som kan brøle, noe som skyldes en anatomisk endring (en ukomplett forbeining) i tungebenet. Artene i denne slekten har dessuten alle øyne med runde pupiller.[1][2] Disse kattene er også topp-predatorer i sine respektive leveområder, men habitatet kan variere ganske mye. Nyere forskning viser at Neofelis er en søsterslekt til Panthera.

Evolusjon[rediger | rediger kilde]

Det hersker fortsatt usikkerhet omkring når gruppen av brølekatter oppsto. Moderne forskning antyder at store kattedyr som gruppe kan ha oppstått for omkring 11,3 millioner år siden. Brølekatter og treleoparder (Neofelis) ble videre separert som søsterslekter for omkring 6,4 millioner år siden.[3]

De eldste fossilene etter Panthera Sp. dateres litt lenger enn 3,5 millioner år tilbake i tid. Det er funnet fossiler i Afrika etter det man tror kan være leopard (P. pardus) som er mer enn 3,8 millioner år gamle, men disse fossilene kan like godt stamme fra gepard eller en primitiv utgave av puma. Fossiler funnet nær Laetoli i Tanzania, datert mer enn 3,5 millioner år tilbake i tid, kan stamme fra løve (P. leo), men også dette er usikkert. Mange mener nemlig at det er mer sannsynlig at disse fossilene stammer fra en forgjenger til Panthera.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Fylogeni etter Johnson m. fl.[4], 2006.

   Felidae   

Panterlinjen (Moderne katter oppsto for cirka 10,8 millioner år siden, da gruppen Pantherinae oppsto. Slektene Panthera og Neofelis er søsterslekter i denne gruppen og splittet seg for cirka 6,4 millioner år siden)
Baykattlinjen (Slekten Pardofelis oppsto for cirka 9,4 millioner år siden)
Karakallinjen (Slekten Caracal oppsto for cirka 8,5 millioner år siden)
Ozelotlinjen (Slekten Leopardus oppsto for cirka 8 millioner år siden)
Gaupelinjen (Slekten Lynx oppsto for cirka 7,2 millioner år siden)
Pumalinjen (Slekten Puma oppsto for cirka 6,7 millioner år siden. En søsterslekt, Acinonyx, oppsto for cirka 4,9 millioner år siden)
Leopardkattlinjen (Slekten Prionailurus oppsto for cirka 6,2 millioner år siden). En søsterslekt, Otocolobus, oppsto for cirka 5,9 millioner år siden.
Tamkattlinjen (Slekten Felis oppsto for cirka 3,4 millioner år siden)Artene[rediger | rediger kilde]

Det hersker stor usikkerhet med hensyn til slektskapet brølekattene i mellom. I en studie fra 2010 kan det se ut som om at tiger og snøleopard står hverandre nærmest på den ene siden, og løve og leopard på den andre siden, mens jaguaren trolig er en nærmere slektning av løven enn noen av de andre brølekattene.[5] Jaguaren skilte lag med de andre kattene for omkring 280 000-510 000 år siden.[6] Spørsmålet om det interne slektskapet i gruppa er imidlertid på ingen måte avklart. En studie fra 2009 antyder nemlig at løve og snøleopard er søsterarter.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.