Den høye representant for Bosnia-Hercegovina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Valentin Inzko
Valentin Inzko.jpg
Født22. mai 1949 (68 år)
Den høye representant for Bosnia-Hercegovina
26. mars 2009–
ForgjengerMiroslav Lajčák


Våpen
Politikk i
Bosnia-Hercegovina
Den høye representant for Bosnia-Hercegovina, også kalt Høyrepresentanten for Bosnia-Hercegovina, er det internasjonale samfunns utsending til Bosnia-Hercegovina.[1] Embetet ble opprettet i 1995 og var en del av iverksettelsen av Daytonavtalen, som gjorde slutt på Bosnia-krigen. Representanten har ansvar for å overvåke iverksettelsen av avtalen.[2] Tilknyttet den internasjonale representanten er Kontoret for den høye representant for Bosnia-Hercegovina (Office of the High Representative in Bosnia and Herzegovina, forkortet OHR) beliggende i Sarajevo.

Den høye representant for Bosnia-Hercegovina representerer landene som deltok i arbeidet med framforhandlingen av avtalen gjennom Fredsimplementeringsrådet (Peace Implementation Council, PIC). Fra 2002 til 2011 fungerte Den høye representant også som Den europeiske unions spesialrepresentant i Bosnia-Hercegovina.[3]

Stillingen som Den høye representant besettes ved vedtak i FNs sikkerhetsråd etter nominasjon fra styret i Fredsimplementeringsrådet.[4] Den høye representant omtales noen ganger som «FNs utsending til Bosnia». Også «FNs Høyrepresentant» forekommer.[5]

Oversikt over innehavere av embetet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svein Mønnesland: «Bosnia-Herzegovina 15 år etter Dayton avtalen. Kan vi forvente fred og stabilitet?»[død lenke], Foredrag i Oslo Militære Samfund, 21. februar 2011.
  2. ^ «OHR Introduction», Office of the High Representative.
  3. ^ Kenan Henda: What Role for the EU Special Representative in Bosnia and Herzegovina after Lisbon?, Working Paper, nr. 12, Centre for Southeast European Studies, Universität Graz, 2012, s. 32 og 39.
  4. ^ «General Information», Office of the High Representative.
  5. ^ «Bosnia-Hercegovina», seksjon stat og politikk, Store norske leksikon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]