Blériot Aéronautique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louis Blériot fotografert i London etter å ha fløyet over Den engelske kanal

Blériot Aéronautique var en fransk flyprodusent grunnlagt av Louis Blériot. Selskapet bygde også noen motorsykler mellom 1921 og 1922 og sykkelbiler i 1920-årene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Louis Blériot var ingeniør som hadde utviklet den første praktiske frontlykt for biler og hadde etablert en vellykket bedrift for markedsføring av lykten. I 1901 hadde han bygget et lite ubemannet Ornithopter, men hans virkelige engasjement innen flyvning begynte i april 1905 da han var vitne til Gabriel Voisins første forsøk med et glidefly slept etter en båt på Seine. Et kort partnerskap med Voisin fulgte, men etter problemer med Blériot III og den modifiserte versjonen, Blériot IV, ble partnerskapet oppløst og Blériot startet sitt eget selskap, "Recherches Aéronautique Louis Blériot" (Louis Blériots aeronautiske forskning).

I motsetning til flyene som ble bygget av Gabriel Voisin, som var av en enkel konstruksjon, med Voisin som flykonstruktør, var Blériots firma, som navnet antyder i hovedsak privatfinansiert og hadde ansatt ulike ingeniører og konstruktører.[1]. På grunn av dette er det vanskelig å fastslå omfanget av Blériots engasjement og hans bidrag til den faktiske utformingen av de fly som bar hans navn. I løpet av de neste par årene ble en rekke fly av forskjellige konfigurasjoner bygget, hver og en marginalt mer vellykket enn forgjengeren, men det kulminerte med Type XI som han ble kjent for da han var den første til å fly over Den engelske kanal i 1909.

Kommersiell suksess[rediger | rediger kilde]

Blériot XI med Gnome-motor

Flyene,  konstruksjon og produksjon[rediger | rediger kilde]

Denne prestasjonen førte til at selskapet fikk mange bestillinger på Type XI, og flere hundre ble til slutt bygget. Denne kommersielle suksessen gjorde at forskningssiden av virksomheten ble betydelig utvidet, og i årene før første verdenskrig var det en forbausende heterogen samling av fly som ble produsert, selv om ingen kom i nærheten av å bli så vellykket som Type XI.

Flyskoler[rediger | rediger kilde]

Sent i 1909 etablerte Blériot en flyskole for piloter i Étampes i nærheten av Rouen, og tidlig året etter ble en annen skole åpnet i Pau. Mellom 1910 og 1914 utdannet disse skolene rundt 1 000 piloter; og nesten halvparten av pilotene som hadde fått Aéro-Club de France' sertifikat ved utbruddet av første verdenskrig var utdannet ved disse skolene.[2] I september 1910 ble en annen flyskole åpnet på den nyetablerte Hendon flyplass i nærheten av London. I juli 1914 åpnet han en annen på Brooklands i Surrey, Blériot åpnet også en mindre fabrikk på Brooklands som ble ledet av Norbert Chereau og de bygde om lag 20 Bleriot skolefly.

SPAD[rediger | rediger kilde]

I 1913 kjøpte Blériot eiendelene i selskapet Deperdussin etter arrestasjonen av grunnleggeren Armand Deperdussin, som hadde svindlet sin bank med forfalskede papirer. Selskapets navn ble endret fra Société de Production des Aéroplanes Deperdussin til Société pour l'aviation et ses dérivés, vanligvis referert til med sitt akronym SPAD. Dette selskapet hadde stor suksess under første verdenskrig med sin masseproduksjon i franske fabrikker og eksport over hele verden. Lisensrettigheter ble solgt til flere land, inkludert en større britisk fabrikk som ble etablert i nærheten av Brooklands på Addlestone, Surrey i 1917, og en produksjonslinje på Curtiss' Elmwood anlegg i Buffalo i USA i august 1917.

1914 - 1918[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig var Blériot Aéronautique stort sett opptatt med produksjon av fly som var konstruert av andre. De eneste fly som ble produsert under Blériot-navnet var en serie prototyper av flermotors tunge bombefly, men ingen ble tatt i bruk.

Etter første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Den allierte seieren i 1918 førte til vanskelige tider for flyindustrien. Under krigen hadde en stor produksjonskapasitet blitt bygget opp, men slutten på krigen resulterte i at markedet for militære fly forsvant, og kommersiell luftfart var ennå under utvikling. Blériot oppløste SPAD og solgte fabrikkene, mens nøkkelmedarbeidere som sjefkonstruktør André Herbemont ble overført til Blériots fabrikk i Suresnes. Blériot etablerte i samarbeid med andre ledende franske flyprodusenter 6. april 1919 selskapet Compagnie des Messageries Aériennes (CMA), og en prototype av et 28-seters passasjerfly, Type 75 Mammut, basert på det tidligere bombeflyet Type 74, ble utstilt på Aero Saloon i Paris i desember 1919, sammen med tre SPAD design, S. 27, S. 29 og S. 30. Type 75 viste seg mislykket, men 10 eksemplarer av S. 27 ble bestilt av CMA, og en fem-seters videreutvikling, S. 33 ble produsert og fløy første gang på slutten av 1920.[3] Dette ble etterfulgt av det større S. 46.

Det ble gjort forsøk på å diversifisere virksomheten, en kontrakt for å bygge fiskebåter ble akseptert, og en annen for en motorsykkel som ble produsert i Suresnes. På det 15. Paris Motor Show i oktober 1919 presenterte selskapet en motorsykkel og i 1921 en stilig liten sykkelbil med en 2-sylindret 750 cc to-takts motor og akseldrift.[4] Den franske Blériot sykkelbilen ble noen ganger forvekslet med den kjededrevne sykkelbilen Blériot-Whippet laget på en Blériot-fabrikken i Addlestone, England, men faktum var at de to bilene hadde «lite annet enn størrelsen felles».[5]

I 1922 ble Blériot Aéronautique, som hadde vært et privat selskap, et aksjeselskap, Blériot Aéronautique S. A..[6] Selv om det var et selskap, ble både navnene Blériot og SPAD brukt, de større flermotors ble vanlgvis bygget av Bleriot, mens SPAD bygget de mindre, og det var disse som ble de mest vellykkede.

Det eneste fly som ble produsert under Blériots navn som ble produsert i noe antall var Type 127, opprinnelig utviklet i 1925 som type 117 eskortejager, som senere ble tilpasset som bombefly. 42 eksempler ble kjøpt av det franske luftforsvaret.

Det siste flyet som ble bygget under Blériot-navnet var en stor flybåt, konstruert som svar på det franske krigsdepartements krav om et fly for en transatlantisk posttjeneste mellom Dakar og Natal i Brasil. Det  resulterte i Blériot 5190 som fløy første gang i august 1933, og denne prototypen, kalt «Santos-Dumont» viste seg å være svært vellykket, og en rekke varianter som passasjerfly ble planlagt. I mai 1935, etter at det hadde fullført sin tolvte atlantiske kryssing bestilte den franske regjeringen ytterligere tre eksemplarer, for deretter å kansellere bestillingen bare seks uker senere.[7]

I oktober 1936 bevilget den franske regjeringen kapital for å øke militær flyprofuksjonen, kjøpte og slo sammen flere produsenter, inkludert Blériot Aéronautique[8] til SNCASO (nå Airbus).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Elliott 2000 p.50
 2. ^ Elliott 2000 s. 173
 3. ^ Elliott 2000, p.219
 4. ^ "Automobilia".
 5. ^ Georgano, Nick (1968).
 6. ^ Elliott 2000, p.220
 7. ^ Elliott 2000, p.237
 8. ^ "French Aircraft Manufacture".

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Elliot, Brian A. Blériot: Herald of an Age : Stroud Tempus, 2000 ISBN 0-7524-1739-8
 • G. N. Georgano, Nick (Red.) (2000) Beaulieu Encyclopedia of Automobile. Fitzroy Dearborn Utgivere. ISBN 1-57958-293-1
 • Opdycke, Leonard E. Frenchs Aéroplanes Befored The Great War, PA: Schiffer, 1999. ISBN 0-7643-0752-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]