Louis Blériot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louis Blériot
Født1. juli 1872[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cambrai[5]
Død1. aug. 1936[4][6][7]Rediger på Wikidata (64 år)
Paris[8]
BeskjeftigelseFlyger, ingeniør, oppfinner, luftfartsingeniør, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Utdannet vedÉcole Centrale Paris
Collège Sainte-Barbe
NasjonalitetFrankrike
GravlagtCimetière des Gonards[9]
Medlem avLégion d'honneur D.P.L.V.
Utmerkelser
6 oppføringer
Kommandør av Æreslegionen (1929)[10]
Offiser av Italias kroneorden (1910)
Kommandør av Romanias kroneorden (1910)
Officier d'Académie
Great Gold medal of the Société d'Encouragement au Progrès
Grande médaille de l'Aéro-Club de France
Signatur
Louis Blériots signatur

Louis Blériot (født 1. juli 1872, død 1. august 1936) var en fransk ingeniør og oppfinner som gjennomførte den første flyvning over noen distanse med åpent vann, da han krysset Den engelske kanal 25. juli 1909.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Blériot ble født i Cambrai, og studerte ingeniørfag ved École centrale de Paris. Han ble tidlig interessert i flyvning, og i 1900 bygde han en motordreven farkost som ble kalt «ornikopter», hvis hensikt var å skulle kunne fly ved å flakse med vingene som fugler. Han erfarte det samme som andre som hadde prøvd seg med ornikoptere tidligere. Eksperimentet var mislykket, men han fortsatte å arbeide med planer om en praktisk flyvemaskin.

Blériot-Voisin Company[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1903, gikk Blériot i kompaniskap med en annen flykonstruktør, Gabriel Voisin, og dannet Blériot-Voisin Company. Sammen bygde de et glidefly med pongtonger, som fløy i løpet av 1905. De utviklet også en to-dekker utstyrt med en Antoinette-motor. Kompanjongene skilte lag i 1906 og Blériot begynte å bygge sine egne fly.

Endekkere[rediger | rediger kilde]

Etter at lettere motorer ble tilgjengelige, slike som Gnome-motoren, utviklet han fly av ulike typer og varianter fra drager til Canard endekkere (Canard-fly har styreflaten foran). Hans første vellykkede fly Blériot V var en endekker. Flyet fløy i 1907, men havarerte og ble oppgitt.

Den engelske kanal[rediger | rediger kilde]

Da londonavisen Daily Mail satte opp en pris på 1 000 pund til den første som kunne krysse Den engelske kanal, fattet Blériot interesse, og det oppmuntret ham til å utvikle sin fjerde en-dekker, det første virkelige vellykkede fly, som fikk betegnelsen Blériot XI. Etter å ha satt en europeisk utholdenhetsrekord på 36 minutter og 55 sekunder og vunnet en flykonkurranse, følte Blériot seg trygg på at han kunne legge ut på å krysse kanalen. Den 25. juli 1909 gjennomførte han turen fra Calais til Dover på 37 minutter. Franskmennene jublet, men britene følte at de nå plutselig var blitt sårbare for angrep fra den andre siden av kanalen.

Tre år senere krysset en kvinne, Harriet Quimby kanalen med fly den 16. april 1912,

Flyprodusent[rediger | rediger kilde]

Blériot XI

Etter kryssingen av Den engelske kanal konsentrerte Blériot seg om konstruksjon og produksjon av fly. Han startet først, i 1913 en flyskole i Buc og han ble president for et nystartet selskap Société pour les Appareils Deperdussin i 1914. Det ble senere til Pour l'Aviation et ses Dérivés (SPAD) som snart ble en av Frankrikes ledende produsenter av jagerfly. I løpet av første verdenskrig bygde SPAD mer enn 5 600 fly for Frankrike og eksporterte noen til England og andre land som ikke var i krig med Tyskland.

Han startet også en flyskole i Paris like før første verdenskrig og på flyplassene ved Brooklands og Hendon startet han en flyfabrikk i England i 1917.

Død[rediger | rediger kilde]

Etter krigen dannet Blériot sitt eget selskap, Blériot-Aéronautique for å utvikle sivile transportfly, Han døde i Paris in 1936 og er gravlagt ved Cimetière des Gonards i Versailles.

Nordmannen Tryggve Gran var elev ved Blériots flyskole i Paris og fikk sitt sertifikat derfra. Det var med et fly av samme type, Blériot XI, Blériots kanalfly som Gran brukte da han krysset Nordsjøen den 30. juli 1914. Gran hadde imidlertid utstyrt flyet sitt med en ekstra bensintank, i tillegg til flyteputer i skroget, slik at han kunne holde seg flytende i Nordsjøen om han ble nødt til å nødlande på havet. Det ble bygd kopier av Blériots XI i Stockholm. Flyet fikk navnet Thulin A etter den svenske flykonstruktøren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Louis Bleriot, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Louis-Bleriot, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Léonore database, «Louis Charles Joseph Bleriot», Léonore LH//256/105[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ es.findagrave.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w66t2pj5, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ www.landrucimetieres.fr[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ Léonore database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]