Gabriel Voisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gabriel Voisin
Født5. feb. 1880[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Belleville
Død25. des. 1973[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (93 år)
Ozenay
BeskjeftigelseIngeniør, forretningsdrivende, flyger Rediger på Wikidata
Utdannet vedPrytanée national militaire
SøskenCharles Voisin
BarnJanine Voisin
NasjonalitetFrankrike
GravlagtCimetière de Villars
UtmerkelserStoroffiser av Æreslegionen

Henri Farman, til venstre og Gabriel Voisin.

Gabriel Voisin (født 5. februar 1880, død 25. desember 1973) var en fransk flypioner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Belleville-sur-Saône, Frankrike. Faren forlot familien etter at hans to år yngre bror ble født og moren flyttet tilbake til sitt hjemsted, Neuville-sur-Saône hvor det ble bestefaren, Charles Forestier, en fabrikkeier som tok hånd om guttenes oppdragelse med militær justis Guttene var meget teknisk interessert og bygget på egen hånd ulike tekninske innretninger som en rifle, en dampbåt, et glidefly og en slags bil.

Første eksperimenter[rediger | rediger kilde]

Etter teknisk utdannelse i Lyon fikk Gabriel i 1900 oppdrag som tegner og konstruktør for Verdensutstillingen i Paris hvor han møtte Clément Ader, noe som førte til at han fattet interesse for fly og flyvning.

I juni 1905 testet Gabriel Voisin et glidefly som ble tauet etter en rask båt på Seinen. Flyets vinger var bygget som en dragelignende konstruksjon lik den engelskmannen Lawrence Hargrave hadde bygget få år tidligere. En konstruksjon som gav maksimalt løft med minimal vekt. Voisin ble tauet opp i luften og slept etter båten nesten 200 meter. Da flyet gikk ned ble han viklet inn i vingekonstruksjonens tauverk og var nær ved å drukne

I 1906 dannet han og Charles verdens første «flyfabrikk», Les Frères Voisin.

I 1909, ble Gabriel utnevnt til ridder av Æreslegionen i en alder av 29 år som til da den yngste ridder av Æreslegionen. Han ble da sett på som en virkelig industrialist.

Canard Voisin[rediger | rediger kilde]

Verdens første hangarskip, Frankrikes La Foudre med et Canard Voisin sjøfly under en marineøvelse i juni 1912.

I 1910 utviklet Gabriel og Charles flyet Canard Voisin. I likhet med brødrene Wrights Flyer hadde flyet vingene bak og styreflatene foran. Det ble et populært fly i årene før første verdenskrig. Utsyrt med flottører ble det verdens første sjøfly for den franske marine.

Canard var utstyrt med en 60HK Anzani stjernemotor.

Under første verdenskrig bygget han et større antall Voisin bombefly, men etter krigen tok han farvel med flyvningen og bygging av fly på grunn av det han hadde opplevet av de ødeleggelser som hans bombefly hadde forårsaket. Fra da av og frem til sin død i 1960 konsentrerte han seg om produksjon av biler og hans første biler var noen av de mest luksuriøse med unike tekniske detaljer som vant flere utmerkelser. Etter 1945 vendte han seg mot mini-biler for folk flest, en bil kalt «Biscooter» som også ble bygget på lisens i Spania på 1950-tallet under navnet «Biscuter».

I 1965, fikk han den høyeste graden av Æreslegionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Gabriel-Voisin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=gabriel;n=voisin;oc=1[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID voising[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]