Brooklands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brooklands
Brooklands Members' Banking from bridge.jpg
En av svingene. slik den framsto i 2007
Åpnet1907

Brooklands
51°20′56″N 0°28′21″V

Brooklandsbanen * Lengde 4.2 km. * Antall svinger 3 * Banedekke: Betong *Dosering 30°

Brooklands er en tidligere racerbane og flyplass nær Weybridge i Surrey, England. Den ble åpnet i 1907, og var verdens første arena spesielt bygget for motorsport. Siste gang den ble brukt til bilsport var i 1939. Den var også en av Englands første flyplasser. I dag er den mest kjent som fly- og bilmuseum, men også et sted hvor det holdes årlige veteranbiltreff.

Historie[rediger | rediger kilde]

Banen som ble bygget etter forslag fra en motorsportsentusiast i bilismens barndom, (Hugh Locke-King), ble åpnet den 17. juni 1907 som den første spesialbygde bane med doserte svinger. Kravene til fart og hensynet til utsyn fra publikumsplassene førte til at den ble bygget som en 30 meter bred bane i en 4,4 km lang oval med tre svinger, alle med 30° dosering. I sin glanstid kunne den romme opp til 287 000 tilskuere.

Elleve dager etter at den ble åpnet ble verdens første 24-timers billøp arrangert med deltakelse av tre spesialbygde Napier-biler. Mer enn tre hundre lanterner fra jernbanen ble brukt til å lyse opp banen om natten og det var plassert fakler i svingene på toppen av de doserte kurvene for å markere svingens øverste grense. Den ene av konkurrentene kjørte uavbrutt i 24 timer, bare avbrutt av service-stopp mens de to andre tok pauser.

Sunbeam Nautilus på Brooklands 1910.

Verdensrekorden for den første som kunne kjøre 100 miles i løpet av en time ble satt den 15. februar 1913 av Percy E. Lambert med sin 4.5 liter sideventilerte Talbot. Han gjorde nesten 104 miles, dvs. 167 km/t.

Første Grand Prix på Brooklands var i 1926 og ble vunnet av Henry Segrave etter at han i vant det franske Grand Prix i 1923 og det påfølgende år det spanske. Dette førte til interesse for motorsport og billøp i England. Dette første engelske Grand Prix ble vunnet av Louis Wagner og Robert Senechal som kjørte en Delage 155B.

Da andre verdenskrig brøt ut i 1939 ble det stopp på all motorsport på grunn av bensinrasjoneringen, og etter krigen i 1945 ble det klart banen ikke kunne tilfredsstille kravene til racerbiler som nå hadde for høy hastighet for denne banen.

Brooklands Airfield[rediger | rediger kilde]

Brooklands ble også en av Englands første flyplasser, så tidlig som i 1908 var den åstedet for den første flyvning utført av en engelsk flyver, Alliott Verdon-Roe (senere kjent som grunnleggeren av Avro.) Sommeren 1910 ble det åpnet en flyskole der da to britiske flyvere (Hilda Hewlett og Gustave Blondeau) startet sin flyskole. I februar 1912 kom det ennå en flyskole til Brookland da Thomas Sopwith åpnet sin «Sopwith School of Flying» og i juni 1912 grunnla Sopwith sammen med flere andre Sopwith Aviation Company Ltd. Såvel Blériot, som Vickers begyndte å bygge fly på Brooklands. Flere andre flyskoler kom til etter hvert før 1914 og flyplassen var det største treningssenter for piloter i mellomkrigstiden.

Under andre verdenskrig, ble plassen igjen tatt i bruk for produksjon av jager- og bombefly, spesielt Vickers Wellington. Hele banen ble godt kamufulert ved at det ble plantet trær inntil sementbanen for å skjule Hawker- og Vickersfabrikkene for eventuelle luftangrep fra Luftwaffe.

Etter krigen var banen i en dårlig forfatning. Den ble solgt til Vickers-Armstrong i 1946 som fortsatte å bygge fly der. Nye fly så dagens lys, inklusive Viking, Varsity, Viscount, Vanguard og VC10 ble alle bygget og levert fra Brooklands. I1960 ble Vickers en del av British Aircraft Corporation og fortsatte med konstruksjon og bygging av BAC TSR.2, One-Eleven og Concorde. På grunn av plassproblemer måtte virksomheten Brooklands reduseres midt på 1970-tallet og til slutt helt nedlegges i 1988-89.

I 1987 ble Brooklands Museum etablert, et museum som er dedikert banens motorsport- og luftfartshistorie.

Brooklands i dag[rediger | rediger kilde]

De gjenværende deler av banen ble i 2001 fredet for å hindre videre ulovlig ødeleggelse av denne. Fra 1990 til 2003 ble det arrangert regelmessige flystevner for småfly i sommerhalvåret som brukte den nordlige delen av den opprinnelige rullebanen. Det sentrale området inklusive den asfalterte rullebane og den gjenværende bilbanen ble solgt til DaimlerChrysler UK Retail tidlig 2004. Et Mercedes-Benz museum og demonstrasjons- og salgssenter er reist i en av de tidligere svingene. Mercedes-Benz World åpnet for publikum 29. oktober 2006. Det omfatter også en testbane. Videre et konferansesenter og utstillingslokaler. I tillegg har kjente britiske forretningkjeder åpnet utsalg der. De mest kjente;; Tesco, Marks & Spencer, Mothercare, og Currys.

Brooklands museum rommer mange britiske passasjerfly, inklusive British Airways Concorde, (G–BBDG) som var den første pre-produksjonsmodellen som ble bygget og som ble plassert der etter sin siste flyvning 24. desember 1981. Andre som dominerer utstillingen er Vickers Vanguard, Viscount, VC10. Dessuten mange militærfly. Et viktig moment, alle de utstilte flyene, om ikke helt bygget på Brooklands så er viktige kompomenter blitt bygget der. En spesiell; VC10 ble bygget og fløyet fra Brooklands Airfield. Den tjente som offisiell transport for Sultanen av Oman frem til 1987 da den ble gitt til museet av Sultanen.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Brooklands er blitt benyttet som setting såvel i film som TV programmer. På 1990-tallet ble bl. a en episode av Agatha Christie's Poirot da Hercule Poirot etterforsker et mord på en racerbil-kjører.

I 2009 annonserte BBCs Top Gear-programleder James May planer om å gjenskape banen i full lengde med Scalextric spor og biler. Dette ble gjennomført med et team på 350 frivillige som bygde sporet av Scalextric-spor, og fulgte den gamle banen, over dammer og veier. Dette slo Guinness World Record for det lengste Scalextric-spor i verden. Episoden ble vist på BBC2 17. november 2009 som en del av James May Toy Stories. Den ble vist på NRK1 15. september 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]