Bjørnedyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bjørnedyr
Bjørnedyr
Bjørnedyr
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tardigrada
Norsk(e) navn: bjørnedyr, tardigrader, tregkrypere
Hører til: leddyr,
protostomier,
dyr
Antall arter: 600
Habitat: marint, limnisk og terrestrisk
Utbredelse: hele jorden
Delgrupper:

Bjørnedyr (vitenskapelig navn: Tardigrada) er en leddyrgruppe med veldig små, men allestedsnærværende organismer. Det mest påfallende fellestrekket for denne gruppen er «fordvergelsen», altså den kraftige reduksjonen i kroppsstørrelsen (til 0,1–1,2 mm), som også resulterte i at mange organer ble overflødige og forsvant i evolusjonens løp. Dette gjelder sirkulasjonssystemet, åndedrettsorganer, ekskresjonsorganer, og til og med én av gonadene (kjønnskjertlene, det vil si testikler eller eggstokker) har gått tapt. Fire beinpar er bevart, i tillegg kommer et par med dolker i munnhulen, som regnes som et modifisert beinpar. Den sekundære kroppshulen er kraftig redusert og er begrenset til kun å omslutte kjønnskjertelen.

Det er beskrevet 600 arter i alle miljøer fra dyphavet til høyfjellets isbreer; landlevende arter lever blant løv, i mose og så videre og må være omgitt av en vannhinne. De er parasitter eller rovdyr, som lever av enten planteceller eller små dyr (bjørnedyr, hjuldyr, ledd- eller rundormer). En delgruppe av bjørnedyrene (Eutardigrada) er kjent for å kunne forvandle seg til små tønneformede dvalestadier, som tillater dem å overleve de mest utrolige miljøpåkjenningene (hovedsakelig langvarig tørke og sterk kulde). De kan overleve oppvarming til 151°C og nedfrysing til minus 253°C, overleve høy radioaktivitet, vakuum og trykk opp til 6000 atmosfærer i kryptobiosen (dvalen). Dyret kan være i dvale i opp til ti år.[1]

Ifølge noen systemer regnes bjørnedyrene til leddyrene, ifølge andre som «egen» gruppe. Fylogenetiske forskningsresultater tilsier at bjørnedyr er søstergruppen til de egentlige leddyrene, det vil si leddyr minus bjørne- og fløyelsdyr. Om man velger å inkludere dem i gruppen Arthropoda (leddyr) eller ikke, er derfor en vilkårlig avgjørelse og biologisk irrelevant.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «faktaark». 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Tardigrada – bilder, video eller lyd