Balto (1995)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Balto
Generell informasjon
GenreFamiliefilm, eventyrfilm
Utgivelsesår1995
NasjonalitetUSA
Lengde78 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSimon Wells[1][2][3][4][5][6][7][8][9] Rediger dette på Wikidata
ManusDavid Cohen, Roger S. H. Schulman Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Steven Spielberg,[2] Kathleen Kennedy
MusikkJames Horner, Barry Mann Rediger dette på Wikidata
KlippSim Evan-Jones, Renée Edwards, Nick Fletcher Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Medvirkendeingen Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Kevin Bacon,[8] Jim Cummings,[4] Miriam Margolyes,[4] Bridget Fonda,[4] Phil Collins,[4] Bob Hoskins[4] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapAmblin Entertainment, Amblimation Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Netflix
Universal Pictures
Premiere(r)22. desember 1995
FilmserieBalto Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Balto er en animasjonsfilm produsert av Steven Spielbergs animasjonsstudio Amblimation, distribuert av Universal Pictures og sluppet på kino i 1995.

Historien er løst basert på den sanne historien om lederhunden «Balto», og trolig også historien om «Togo», som begge ble kjent etter serumløpet til Nome.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1995 i New York City, går en eldre kvinne og hennes barnebarn gjennom Central Park, på leting etter et minnesmerke. De setter seg for å hvile, og den eldre kvinnen begynner å fortelle barnebarnet sitt en historie om Nome i Alaska vinteren 1925.

Balto, en ung ulvehund, bor på landsbygda Nome sammen med en gås ved navn Boris, og to isbjørner, Muk og Luk. Balto er halvt ulv, og blir derfor foraktet av både mennesker og andre hunder. Den eneste andre hunden i området som er snill mot Balto, er en sibirsk husky ved navn Jenna, som Balto er hemmelig forelsket i. Balto blir ofte mobbet av en sledehund som heter Steele, en hissig og arrogant malamute, som også liker Jenna. En kveld har alle barna, inkludert Jennas eier, Rosy, fått difteri og doktoren i området har ikke noe medisin. Elendig vintervær hindrer medisin fra å bli brakt inn fra Juneau via luft eller sjø, og den nærmeste jernbane-linjen ender i Nenana. Det arrangeres derfor et hundeløp for å bestemme hvilken hund som passer best for å lede ett nytt team med sledehunder for å få tak i mer medisin. Balto vinner, men Steele sørger for at Balto blir diskvalifisert. Teamet reiser samme kveld med Steele i spissen, og henter medisin. Men på vei tilbake blir kjøreren slått bevisstløs, og en pulk blir ødelagt.

Denne nyheten når Nome, og Balto legger ut etter dem sammen med Boris, Muk og Luk. Underveis blir de angrepet av en stor grizzlybjørn som forfølger Balto ut på en frossen innsjø, hvor den faller gjennom isen og drukner. Men Luk og Muk klarer så vidt å redde Balto fra en lignende skjebne. Imidlertid blir Jenna skadet, og klarer ikke fortsette lenger. Balto ber Boris og isbjørnene ta Jenna hjem samtidig som Balto fortsetter videre på egen hånd. Balto finner teamet, men Steele nekter å ta imot hjelp fra ham og angriper Balto. Konfrontasjonen fører til at Steele faller ned fra en høy klippe. Balto tar ansvar for laget, men Steele saboterer ham og de klarer ikke å finne veien hjem. Når han forsøker å redde medisinen fra å falle ned en klippe, faller Balto selv ned og blir slått bevisstløs. Tilbake i Nome kommer Steele tilbake og hevder at hele teamet, inkludert Balto, er døde. Men Jenna tror ikke på løgnene hans, og insisterer på at Balto skal komme tilbake med medisinen. Ute i ødemarken møter Balto ytterligere utfordringer i ett forsøk på å få all medisinen tilbake til hjembyen før det er alt for sent.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]