Balto (hund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For animasjonsfilmen Balto, se Balto (1995).
Balto
«Balto» og Gunnar Kaasen
Født1919Rediger på Wikidata
Nome
Død14. mars 1933Rediger på Wikidata
Cleveland

«Balto» (født ca. 1919, død 14. mars 1933) var en trekkhund av typen husky[1] (skjønt noen kilder oppgir alaskan malamute), og lederhunden til Gunnar Kaasen under siste etappe av serumløpet til Nome vinteren 1925.

Balto fikk heltestatus etter løpet, selv om det var Leonhard Seppalas lederhund «Togo» som sto for den største bragden. Togo løp nærmere 420 km (tur/retur) av det 1085 km lange serumløpet til Nome. Det var nær dobbelt så langt som neste beste hund, som heller ikke var Balto. Dette provoserte Seppala ganske kraftig, som selv uttalte:

Det som plaget mig mest var at ‘Togos’ bedrift blev godskrevet ‘Balto’, en fillehund som blev trukket frem i rampelyset og gjort udødelig. (...) Ved å tildele ‘Balto’ ‘Togos’ bedrifter blev den anerkjent som ‘den beste sledehund i Alaska’, og den hadde aldri vært i et seirende spann! Jeg vet det, for jeg eiet og opdrog både ‘Balto’ og ‘Togo’.

Leonhard Seppala

Leonhard Seppala oppdrettet og eide både Balto og Togo. Balto var oppkalt etter den samiske oppdageren og eventyreren Samuel Balto fra Karasjok, som blant annet fulgte Fridtjof Nansen på en ekspedisjon til Grønland. Balto ble 14 år gammel. Balto ble udødeliggjort i form av en statue som ble reist i Central Park, New York, etter løpet.

I 1995 kom det en animasjonsfilm, Balto, som var løst basert på historien om virkelighetens «Balto».

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Balto - A Capsule History». Arkivert fra originalen 30. mai 2020. Besøkt 30. januar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Balto – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Balto – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata