Bairisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bairisk språk)
Hopp til: navigasjon, søk
Bairisk
Boarisch
Kart
Brukt iBayern, Østerrike, Italia
Antall brukere12 millioner
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Tysk
Overtysk
Bairisk
Språkkoder
ISO 639-3bar

Wikipedia på bairisk
Portal: Språk

Bairisk er en dialektgruppe av det høytyske språket som tales lengst sydøst i tyskens utbredelsesområde.

Selv om begge ordene har samme opphav, er ikke bairiskens utbredelse sammenfallende med delstaten Bayern. For det første er ikke alle bayerske dialekter bairiske: Vest i Bayern (Schwaben) brukes alemannisk, i nord frankisk. For det andre bor de fleste brukere av bairiske dialekter i Østerrike, og bairisk tales også bl.a. i Nord-Italia.

Bairisk kan videre inndeles i tre dialektgrupper:

Også innenfor disse dialektgruppene er det en stor lokal språklig variasjon, spesielt i de østerrikske fjellstrøkene, der dialektene varierer fra dal til dal og delvis mellom ulike landsbyer i samme dal.

I tillegg til dette sammenhengende området hører også enkelte tyske språkøyer til det bairiske dialektområde. Dette er noen kommuner i Italia, deler av de gjenværende tyskspråklige minoritetene i Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Ukraina, samt hutterer-folket i Nord-Amerika. Den spesielle sydbairiske dialekten som tales i de italienske språkøyene (utenom Syd-Tirol), kalles zimbrisk. Den forekommer i isolerte kommuner i de italienske regionene Veneto og Friuli-Venezia Giulia samt provinsen Trento.