Bairisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bairisk
Boarisch
Kart
Brukt iBayern, Østerrike, Italia
Antall brukere12 millioner
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Tysk
Overtysk
Bairisk
Språkkoder
ISO 639-3bar

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på bairisk
Språkeksempel: «Dette ølet tilhører min herre!»

Bairisk er en dialektgruppe av det høytyske språket som tales lengst sydøst i tyskens utbredelsesområde.[1]

Selv om begge ordene har samme opphav, er ikke bairiskens utbredelse sammenfallende med delstaten Bayern.[2] For det første er ikke alle bayerske dialekter bairiske: Vest i Bayern (Schwaben) brukes alemannisk, i nord frankisk. For det andre bor de fleste brukere av bairiske dialekter i Østerrike, og bairisk tales også bl.a. i Nord-Italia.

Bairisk kan videre inndeles i tre dialektgrupper:

Også innenfor disse dialektgruppene er det en stor lokal språklig variasjon, spesielt i de østerrikske fjellstrøkene, der dialektene varierer fra dal til dal og delvis mellom ulike landsbyer i samme dal.

I tillegg til dette sammenhengende området hører også enkelte tyske språkøyer til det bairiske dialektområde. Dette er noen kommuner i Italia, deler av de gjenværende tyskspråklige minoritetene i Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Ukraina, samt hutterer-folket i Nord-Amerika. Den spesielle sydbairiske dialekten som tales i de italienske språkøyene (utenom Syd-Tirol), kalles zimbrisk. Den forekommer i isolerte kommuner i de italienske regionene Veneto og Friuli-Venezia Giulia samt provinsen Trento.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sverdrup, Jakob; Dal, Ingerid (1964). Kortfattet tysk språkhistorie: lyd- og formsystemets utvikling (2., omarb. utg. utg.). Oslo: Universitetsforlaget. 
  2. ^ «Bavarian». Ethnologue (engelsk). Besøkt 1. februar 2019.