Hopp til innhold

Val Müstair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Val Müstair
Santa Maria Val Müstair
LandSveits’ flagg Sveits
KantonGraubünden
StatusKommune
Ligger vedRam
Areal198,65 km²
Befolkning1 533 (2015[1])
Bef.tetthet7,72 innb./km²
Høyde o.h.1 375 meter
Posisjonskart
Val Müstair ligger i Sveits
Val Müstair
Val Müstair
Val Müstair (Sveits)
Kart
Val Müstair
46°36′N 10°25′Ø

Val Müstair (retoromansk; tysk Münstertal) er den østligste dalen i Sveits og utgjør en selvstyrt krets (circul) og en kommune (comuna) av Graubünden. Dalen ligger på sydøstsiden av Alpenes hovedkam, slik at den fra Sveits bare er tilgjengelig via Fuornpasset fra Engadin. Geografisk kan Val Müstair sies å høre til Vinschgau i Syd-Tirol. Dalens elv, Rom (tysk Rambach), drenener nemlig til Etsch (italiensk Adige) i øvre Vinschgau. Nederst i dalen (men ikke kretsen) Val Müstair ligger også en sydtirolsk kommune (Taufers im Münstertal).

Også historisk har det vært minst like mye kontakt mellom Val Müstair og Vinschgau som mellom Val Müstair og Engadin. Administrativt og kulturelt utgjør derimot Val Müstair en enhet sammen med Nedre Engadin: administrativt, fordi de tilsammen utgjør forvaltningsdistriktet (dertgira) En; kulturelt, fordi det dominerende språket i begge daler er vallader-dialekten av det retoromanske språk. Ved siden av retoromansk taler 23 % av befolkningen tysk. Den lokale tyske dialekten er ikke alemannisk, som ellers i Sveits, men bairisk som i Syd-Tirol.

Det meste av kommunens areal er høyfjell (om lag 45 %). Fra og med 2009 ble dalens tidligere seks kommuner (Fuldera, , Müstair, Santa Maria, Tschierv, Valchava) slått sammen til én. Den laveste landsbyen (1273 moh.) er Müstair, som er oppkalt etter benediktinerklosteret fra ca. 775. Den høyeste landsbyen (1920 moh.) er Lü. Hovedlandsbyen er Santa Maria Val Müstair (1375 moh.). Kommunens høyeste punkt er Piz Tavü (3168 moh.).

Steder i Val Müstair[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]