Hopp til innhold

Av hensyn til Rikets sikkerhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Av hensyn til Rikets sikkerhet
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1989
Prod.landNorsk
Lengde96 min.
SpråkNorsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiTore Breda Thoresen
ProdusentTore Bergstrøm
ManusforfatterAlf R. Jacobsen
Lars Borg
Tore Breda Thoresen
Hilda Lundgreen Olsen
MusikkAnne Grete Preus
SjeffotografHelge Aarrestad
KlippSidsel Mundal
Foran kamera
MedvirkendeKim Haugen
Torfinn Nag
Per Jansen
Wilfred Breistrand
Nils Ole Oftebro
Annen informasjon
FilmformatFarger
Prod.selskapNorsk rikskringkasting
Premiere2. mai 1989 (NRK)
Eksterne lenker

Av hensyn til Rikets sikkerhet er et norsk dramafilm produsert av Fjernsynsteatret som ble sendt på NRK i 1989. Filmen tar for seg Ikkevold-saken og ble regissert av Tore Breda Thoresen. Sentrale roller spilles av Kim Haugen, Torfinn Nag, Nils Ole Oftebro og Per Jansen. Kommentarene er ved Bjørn Sundquist.

Filmen setter fokus på det spenningsfeltet som er mellom militærets ønske om hemmeligholdelse og demokratiets krav om åpenhet.

Filmen er en halvdokumentarisk gjennomgang av den såkalte Ikkevold-saken. Den består av rekonstruerte scener, hvor skuespillerne forestiller virkelige personer. Den inneholder også noen autentiske intervju-klipp med forsvarsadvokat Alf Jakob Bae. Filmen skildrer en gruppe fredsaktivister som driver med kartlegging av hemmelige millitærinstallasjoner i Norge. På basen ved Andøya oppdager de et undersjøisk ubåt-lytteanlegg for ubåter, en såkalt SOSUS-stasjon, kamuflert og hemmeligholdt av Forsvaret. Personene ble stilt for rette og dømt for spionasje. De ble senere frifunnet av Høyesterett.

Det er den første rettssaken mot Ikkevold-gruppens åtte medlemmer som er rammen rundt handlingen.

Produksjonen

[rediger | rediger kilde]

Filmens regissør, Tore Breda Thoresen, var interessert i Ikkevold-saken fra starten av og satt daglig på tilhørerbenken i Oslo tingrett, med båndopptaker og notatblokk. Han syntes de mange prinsipielle spørsmålene som ble berørt i saken var verdt en samlet gjengivelse for ettertiden. Han ønsket derfor å få i stand en dramatisert versjon for TV. Han mente at dette var en oppgave som bare Fjernsynsteatret kunne gjøre riktig og at en ordinær spillefilm ville skjele for mye til kommersielle krefter og salg.[1]

Han gav journalist Alf R. Jacobsen i oppdrag å skrive manus. Sammen med Lars Borg forsøkte Jacobsen å gi en så historisk riktig fremstilling som mulig, basert på rettsopptak, dokumenter, samtaler med de impliserte og med hovedforsvarer Ole Jakob Bae som konsulent.[1]

Rollebesetning

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Amagasinet - Spionasje eller yttringsfrihet? (29.4.1989, s.48)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]