Art brut (kunst)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Irren-Anstalt Band-Hain malt av Adolf Wölfli (1864–1930) i 1910 regnes som art brut, kunstverk laget av ikke-profesjonelle utøvere og andre «outsidere».

Art brut (fransk for 'rå kunst', uttales omtrent «ar bryt») er en kunstvitenskapelig betegnelse for bilder som er skapt spontant av mennesker utenfor det etablerte kunstmiljøet, blant annet av barn, fanger, sinnslidende[1] og andre «outsidere».

Begrepet ble lansert av den franske kunstneren Jean Dubuffet (1901–1994), som i 1945 begynte å samle på denne typen kunst.[1] I 1972 ga han bort sin samling på rundt 5000 bilder til Lausanne i Sveits, som siden 1976 finnes i Musée de l'Art Brut i Château de Beaulieu.[1] Samlingen omfatter kunst av blant andre Aloïse Corbaz, Alfredo Pirucha og Adolf Wölfli. I overført betydning er betegnelsen brukt om Dubuffets egen kunst,[1] som var inspirert av barnlig og primitiv art brut, særlig utført av innsatte med psykiske lidelser.

engelsk brukes betegnelsen outsider art («særing-kunst») som synonym for samme fenomen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nuvola apps package graphics.svgDenne kunstrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.