Hopp til innhold

Marcel Duchamp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marcel Duchamp
FødtHenri-Robert-Marcel Duchamp
28. juli 1887[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Blainville-Crevon[5][6][7]
Død2. okt. 1968[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (81 år)
Neuilly-sur-Seine[5][6][7]
BeskjeftigelseSkuespiller, sjakkspiller, kunstmaler, billedhugger, fotograf, lyriker, bibliotekar, designer, kunstner, billedkunstner, filmregissør, filosof, bygningstegner, grafiker, assemblage artist Rediger på Wikidata
Utdannet vedAcadémie Julian
Lycée Pierre-Corneille
École des chartes (1912–) (studieretning: bibliotek- og informasjonsvitenskap)[8]
EktefelleAlexina Duchamp (19541968)
Lydie Sarazin-Levassor (19271928)
Partner(e)Gabrièle Buffet-Picabia
Maria Martins
FarJustin-Isidore Eugène Duchamp
MorLucie Duchamp
SøskenRaymond Duchamp-Villon[9]
Jacques Villon[9]
Suzanne Duchamp[9]
BarnYo Savy
NasjonalitetFrankrike[10][11]
USA (1955–)[12]
GravlagtCimetière monumental de Rouen
Medlem avCollège de ’Pataphysique
Oulipo
American Academy of Arts and Letters
Société Normande de Peinture Moderne
Society of Independent Artists

Marcel Duchamp som sitt kvinnelige alias, Rrose Sélavy, fotografert av Man Ray i 1921

Marcel Duchamp (født 28. juli 1887, død 2. oktober 1968) var en fransk-amerikansk kunstner. Han blir ansett å være en av det 20. århundrets viktigste kunstnere, og han har hatt stor betydning både for utviklingen av europeisk og amerikansk popkunst og konseptkunst på 1960- og 70-tallet, og for diskusjonen om hva som kan defineres som kunst, helt fram til i dag.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Duchamp ble født i landsbyen Blainville-Crevon nord i Frankrike. Han hadde fem søsken, og tre av disse ble også kjente kunstnere i hjemlandet (Jacques Villon, Raymond Duchamp-Villon og Suzanne Duchamp-Crotti). Duchamp startet sin karriere som en post-impresjonistisk og kubistisk maler, men ble snart en av de sentrale skikkelsene innenfor den dadaistiske kretsen.

I 1912 malte han bildet «Naken Kvinne Går Ned En Trapp, No. 2», utført i kubistisk stil, som trakk veksler på filmens evne til å vise bevegelse. Dette nyskapende maleriet gjorde Duchamp kjent for et større publikum. Blant annet vakte det oppsikt på utstillingen Armory Show i New York året etter, men på tross av det sluttet han å male omtrent samtidig. Etter eget utsagn ville han «komme dit hånden og øyet ikke lenger har noen som helst betydning», og mange av hans viktigste arbeider etter dette var såkalte readymades – hverdagslige, masseproduserte gjenstander plassert inn i en kunstsammenheng og slik gitt status som kunstobjekter. Det første av disse, et sykkelhjul montert på en krakk, ble produsert i 1913.

Duchamps kanskje mest kjente arbeid, og et av de mest omdiskuterte kunstverkene i historien, ble vist på Armory Show i 1917. Under signaturen «R. Mutt» presenterte han et pissoir på en sokkel, med tittelen «Fontene». Arbeidet provoserte til heftig diskusjon, noe som førte til at Duchamp trakk verket fra utstillingen like etter åpningen. Like fullt har «Fontene» blitt stående som et referanseverk for kunstnere som setter idé foran utførelse i produksjonen av kunst, helt fram til våre dager. I en avstemning blant 500 av de viktigste kunstpersonlighetene i Storbritannia i 2004, ble «Fontene» kåret til det 20. århundrets mest innflytelsesrike kunstverk.

Karakteristisk for Duchamps kunst er kritikken av kunstverkets tradisjonelt opphøyde status. Han blandet kunst og trivialkultur gjennom sin bruk av readymade-objekter, ofte kombinert med ordspill og en subtil humor. For eksempel tegnet han barter og fippskjegg på en plakat av da Vincis Mona Lisa, og satte teksten «L.H.O.O.Q.» under. Uttalt på fransk blir tittelen elle a chaud au cul, eller «hun har en heit rumpe» på norsk. Han spilte også på ideen om identitet gjennom å opptre som kvinne i noen sammenhenger, under navnet Rrose Sélavy (kan uttales Eros, c'est la vie, eller «eros, det er livet»).

Fra 1923 brukte Duchamp tiden på sjakkspill, og han arbeidet i lengre perioder som bibliotekar og fransklærer. Han lagde sporadiske utstillinger, bl.a. sammen med surrealistene. Han produserte flere store arbeider også i denne perioden, som «Den grønne boksen», og «Bruden kledd naken av sine ungkarer, tilogmed» (eller «Det store glasset») 1934, som finnes i flere versjoner, ett av dem på Moderna Museet i Stockholm.

Marcel Duchamp grunnla den amerikanske avdelingen av dada og Société Anonyme, en samling Avant-garde-kunst, sammen med Man Ray i 1920, og mellom 1942 og 1944 var han en av redaktørene i det surrealistiske tidsskriftet «VVV» i New York, sammen med Max Ernst og André Breton.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Marcel-Duchamp, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, «Marcel Duchamp», Benezit-ID B00054588[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b RKDartists, «Marcel Duchamp», RKD kunstner-ID 24517[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b RKDartists, RKD kunstner-ID 24517[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b Artnet, Artnet artist ID marcel-duchamp[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ a b fødselsattest[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.miskatonic.org[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ a b c Union List of Artist Names, ULAN 500115393, utgitt 2. mars 2019, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 2. oktober 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ ZKM person ID marcel-duchamp, zkm.de, besøkt 30. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 1634, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]