Hopp til innhold

Khaniá

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khaniá kommune
Δήμος Χανίων

Kart over Khaniá kommune

LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiKreta
PrefekturKhaniá
StatusKommune
Adm. senterKhaniá
Postnummer73100
Retningsnummer2821
Areal12,6 km²
Befolkning53 373 (2001)
Bef.tetthet4 236 innb./km²
Høyde o.h.184 meter
Kart
Khania
35°31′00″N 24°01′00″Ø

Khaniá (gresk: Χανιά), også skrevet Chania og Hania, er en by på den greske øya Kreta i Middelhavet og samtidig navnet på den vestre av de fire forvaltningsenhetene som øya er delt inn i. Khaniá ligger som en havneby nordvest på Kreta omkring 70 km vest for byen Rethymno og 145 km vest for hovedstaden Heraklion. Byen har rundt 55 000 innbyggere og er den nest største etter Heraklion. Byen er sentrum for den omfattende masseturismen i distriktet, særlig på Kretas utbygde nordvestkyst. Den internasjonale flyplassen i Khaniá ligger omkring 12 km nordøst for byen på halvøya Akrotiri. Khaniá var tidligere hovedstad på Kreta og ble kalt Canea på latin.

I middelalderen, da venetianerne hersket på Kreta, ble Khaniá gitt tilnavnet «Østens Venezia». Navnets opphav er Khaniás vakre venetianske havn med fyrtårnet som landemerke. Havnebassengets stille vann, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia og Canal Grande. Inne i Khaniá ligger det spennende markeder, et arkeologisk museum og Janitsjarmoskeen. Rundt gamlebyen ligger de moderne kvartalene med forretningsstrøk, torg og grønne parker. Her ligger også den kjente «skinngaten» med et rikt utvalg av skinnvarer.

En annen attraksjon i Khaniá er Agora. Det er et overbygd marked i sentrum av byen. Markedet ble åpnet 1913. Her selges det fersk fisk, grønnsaker og kjøtt. Midt på sommeren er det svært mange turister. Markedet er bygget med den vakre hallen i Marseille som forbilde.

Den tidligere flyplassen i nærheten av Khaniá var ett av flere steder på Kreta hvor det raste harde kamper da tyskerne invaderte og erobret øya under den andre verdenskrig fra 20. mai til 31. mai 1941.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Khaniá ligger på Kretas nordvestkyst.