Outsider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Outsider er et engelsk begrep som dekker det å være på utsiden av noe. Vanligvis brukes ordet i sosial betydning.

I daglig norsk beskriver det individer som av en eller annen grunn er vurdert som ikke inne i det «gode selskap». I samfunnsvitenskapene kan det også vise til en som er observatør og uavhengig ikke-deltaker i en gitt gruppe/et gitt samfunn.

Hvilke samfunnslemmer som betraktes som outsidere har variert gjennom tidene. Ofte har der vært synlige eller på annen måte registrerbare annerledesheter som har gjort seg gjeldende, men også makter og myndigheter har brukt sin definisjonsmakt til å peke ut grupper.

I dag bruker vi også begrep som utgruppe (overtatt fra sosiologi/sosialpsykologi) for å beskrive individer som hver seg er «inne» i sin gruppe, men samfunnet eller gruppen selv har definert dette fellesskapet som ikke inne.

Outsidermusikk: Utenfor det som går for mainstream, dvs. gjerne eksperimentell musikk laget uten hensyn til normene for musikk.

Outsiderkunst: Utenfor de etablerte kunstnermiljøer og -normer. Utøverne har liten eller ingen formell skolering og gjerne en helt annerledes bakgrunn.

Se også[rediger | rediger kilde]