Art Farmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Art Farmer
Art Farmer.jpg
Født21. august 1928
Council Bluffs
Død4. oktober 1999 (71 år)
New York
Beskjeftigelse Komponist, jazzmusiker
Nasjonalitet USA
Språk Engelsk
Utmerkelser Fortjenstmedalje for innsats for forbundsstaten Wien i gull

Arthur Stewart «Art» Farmer (født 21. august 1928 i Council Bluffs i Iowa, død 4. oktober 1999) var en amerikansk jazzmusiker med flügelhorn og trompet som hovedinstrumenter. Farmer var sønn av en platearbeider.

Starten på karrieren[rediger | rediger kilde]

Han startet sin karriere med å spille rundt Los Angeles-området på midten av 1940-tallet, bl.a med Benny Carter og Jay McShann. I 1953 spilte han i den utgaven av Lionel Hampton storband som besøkte Europa, og som bl.a. omfattet Clifford Brown og Quincy Jones. På midten av 50-tallet flyttet han på seg til New York, der han startet samarbeide med Gigi Gryce, Horace Silver og Gerry Mulligan.

Etablert[rediger | rediger kilde]

På slutten av 50-tallet, spilte han med mange av datidens ledende arrangører bl.a George Russell, Quincy Jones og Oliver Nelson. Han samarbeidet også om ensemblet "Jazztet" med en av jazzens fremste komponister Benny Golson (Tenorsaksofon). Tidlig på 60-tallet startet han The Art Farmer Quartet med gitaristen Jim Hall, bassist Steve Swallow og trommeslageren Pete La Roca. Denne gruppa fikk mye oppmerksomhet og er bl.a dokumentertfilmopptak av BBC i 1964.

Europa[rediger | rediger kilde]

Han flyttet deretter til Europa og spilte med The Kenny Clarke-Francy Boland Big Band, samtidig som han fortsatte å gjøre innspillinger som leder og solo-arist.

Farmers Sound[rediger | rediger kilde]

Farmer regnes som en fremragende eksponent for Hard bop-stilen. Dette er den første generasjonen musikere som dukket opp etter de opprinnelige skaperne av bebop-stilen (herunder bl.a Charlie Parker, Bud Powell, Thelonious Monk, Dizzy Gillespie og Max Roach). Noen velkjente "hardbop'ere" fra Farmers generasjon er bl.a Sonny Rollins, Clifford Brown, "Cannonball" Adderly og John Coltrane. Mange mener også at Farmers spill på mange måter også har felles trekk med stilarten cool jazz som oppstod på slutten av 1940 tallet (Birth of the Cool, med Miles Davis). Denne stilarten er en slags dialekt av bebop, som ofte forbindes med musikere fra vestkysten (West Coast jazz) av USA. Begrepet "cool" forbindes ofte med musikere som Lee Konitz, Gerry Muligan, Warne Marsh, Chet Baker, Lenny Tristano, Stan Getz, Paul Desmond og Art Pepper. uansett stilart så var Art Farmer en stor jazzmusiker med et "sound" som var lett gjenkjennelig.

Skandinavia[rediger | rediger kilde]

Farmer var en musiker som ofte besøkte Skandinavia. Han er å høre på plata "Clifford Brown Memorial" (Prestige), innspilt i Stockholm i 1953, med bl.a andre Brown selv og svenske musikere som Lars Gullin og Bengt Hallberg, som viste at de var på internasjonalt topp-nivå alt på denne tiden. Han samarbeidet bl.a også med den norske gitaristen Thorgeir Stubø på dennes siste utgivelse The end of a Tune (Cadence Jazz Records, 1988), innspilt i 1986.

Kuriositet[rediger | rediger kilde]

Han spilte også på sin "flumpet", en kombinasjon av trompet/flugelhorn designet til ham av David Monette.

Hans tvillingbror, Addison Farmer var bassist. Humphrey Lyttleton fortalte følgende historie: -En gang brødrene ble spurt om hvordan man kunne se forskjell på dem, svarte Art: Når jeg står opp om morgenen, tar jeg tak i bassen, og hvis jeg ikke kan spille på den, da vet jeg: -jeg er Art!