Arendalsfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendalsfeltet og noen av de jernverk som mottok malm derfra
De fleste gruvene i Arendalsfeltet fremstår i dag som en åpning med bratte sider ned mot et vannspeil. Det er rester av murer rundt gruveåpningen. Vegetasjon skjuler det meste, og trerøtter fører til at disse kulturminnene forvitrer. De fleste gruvene er mer eller mindre fylt med søppel. Dette bildet er fra Solborg gruver ved Stoa og viser Heierås gruve.

Arendalsfeltet er en geologisk provins mellom Fevik og Tvedestrand i Aust-Agder, hovedsakelig beliggende innenfor Arendal kommune. Arendalsfeltet er spesielt kjent for sine forekomster av jernmalm og skarn-mineraler.

Det har vært gruvedrift og jern har blitt utvunnet i Arendalsfeltet fra ca. 1585 til ca. 1975. Malm fra Arendalsfeltet hadde spesiell høy kvalitet og var en ettertraktet råvare ved alle de tidligere, norske jernverkene. Gruvene ved Arendal var de viktigste for de norske jernverkene, om lag 2/3 av all jernmalm kom derfra.[1] I den perioden de gamle jernverkene var i drift skal det ha blitt levert 2 390 000 tonn jernmalm fra gruvene i Arendalsfeltet.[2]

De rikeste og lettest tilgjengelige malmforekomstene i Arendalsfeltet ble utnyttet fram til 1970-tallet.

Jernmalmen ligger i tynne lag mellom skråstilte bergarter. De fleste gruvene er synker, skråstilte hulrom nedover gjennom fjellgrunnen. Dagbrudd fantes bare et par steder.

Gruvene hørte til jernverkene som videreforedlet malmen. De fleste jernverkene stoppet sin drift om lag 1870 – 1880, ikke på grunn av mangel på malm. Omkring 1900 ble malmforekomstene undersøkt, med tanke på å ta opp driften. Da ble en rekke gruver tømt for vann.

Tidlig i 1990-årene ble det foretatt en registrering av gruvene og en del kulturminner knyttet til dem. Registreringen identifiserte i alt 23 gruveområder med tilsammen 174 synk og 124 skjerp, samt 41 kombinasjoner av synk-skjerp, og 2 synk-dagbrudd og et rent dagbrudd. 9 stoller ble identifisert, og 22 hestevandringer, 9 midtsteiner fra hestevandringer, 2 vannkunster og 6 inskripsjoner.[3]

Klodeborg, Bråstad, Solborg, Mørefjær[4], Vågsnes, Barbu-Langsæ, Tingstveit, Omholt, Naudebro, Torbjørnsbu, Buøya, Alve og Hvideberg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gruberne i Arendalsfeltet spillede uden sammenligning den vigtigste rolle, idet disse gruber, som vi i det følgende skal omtale, leverede med rundt tal to trediedel af al den malm som verkene forbrugte.», side 28, J.H.L. Vogt, De gamle norske jernverk,
  2. ^ Vogt,, H.L. Norges jernmalmforekomster. s. 141. 
  3. ^ Jan Henrik Simonsen: Gruverapport, Aust-Agder-Arkivet, s. 11 – 12
  4. ^ Gamle Mørefjær gruve - Norges dypeste jerngruve i 1819, Avtrykk.no, 06.02.2019

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]