Hopp til innhold

Hestevandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Figur 1, roterende hestevandringer

Hestevandring er en innretning for å bruke hester til å trekke roterende maskiner, som treskeverk, kverner, o.l.[1]. Det var to hovedtyper hesteevandring: roterende, figur 1, og vandringer med uendelig belte, figur 2.

På roterende hestevandringer måtte overføringsremmen, eller akslingen, graves ned, som vist i de to øverste bildene i figur 1, eller heves over hestene, som vist på det tredje bildet i figur 1. Figur 3 viser en hestevandring fra Frankrike, som er bygd under et treskeverk.

I Norge ble hestevandringer mye brukt i bergverksindustrien, da ofte under navnet gjøpel, til å heise malm og vann opp fra gruvene, men også til drift av knuseverk. Innen tømmerfløting var hestevandringer brukt til å trekke tømmerflåter med hjelp av varpeteknikken, som vist på bilde fra Finland.

Å gå i ring, eller på et uendelig belte, var tungt og utrivelig arbeid for hestene og ble brukt der det ikke var en stor nok elv for å drive et vannhjul. Da dampmaskinen ble innført var det slutt på å bruke hestevandring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ , Moberg, Harald, A:son, Jordbruksmekanisering i Sverige under tre sekel, Kungl. Skog- och Lantbruksakademien, 1989.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]