Thomas Hylland Eriksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Hylland Eriksen
Født6. feb. 1962[1]Rediger på Wikidata (62 år)
Oslo
BeskjeftigelseAntropolog, professor, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
EktefelleKari J. Spjeldnæs (1995–)[2]
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi
Utmerkelser

Geir Thomas Hylland Eriksen (født 1962) er en norsk sosialantropolog og forsker.

Internasjonalt er han mest kjent for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering.[5] I Norge mest kjent for sitt engasjement for å formidle sosialantropologi og et sosialantropologisk perspektiv på et flerkulturelt samfunn, globalisering, identitet og en rekke samfunnsspørsmål gjennom debatt, media og sitt faglitterære forfatterskap.

Han er professor ved Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Thomas Hylland Eriksen vokste opp på Nøtterøy i Vestfold og var elev ved Tønsberg gymnas. Han var som tenåring aktiv i Unge Venstre med interesse blant annet for anarkismen.

Som del av studiene ved Universitetet i Oslo foretok Thomas Hylland Eriksen antropologiske feltstudier på Trinidad og Mauritius. Hovedoppgaven fra 1987 het Ethnicity in Mauritius: its meaning, organisation and relevance. Han ble dr.polit. i 1991 og professor ved Universitetet i Oslo fra 1995, 33 år gammel.

Thomas Hylland Eriksen begynte som skribent i den antiautoritære Gateavisa i slutten av tenårene, og var redaksjonsmedlem fra ca. 1982 til 1988. Han har siden vært redaktør for tidsskriftene Samtiden (1993–2001) og Norsk Antropologisk Tidsskrift (1993–1997), og er medlem av en rekke redaksjonsråd i internasjonale tidsskrifter. Han er en aktiv samfunnsdebattant i massemediene. Han har blant annet vært engasjert i kritikk av norsk nasjonalisme, og regnes som spesialist på identitet, etnisitet, globalisering, kreolisering og glokalisering. Han har ellers skrevet en lang rekke bøker på norsk og engelsk, som er oversatt til over 30 språk.

Han ble i 2000 tildelt Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo. I 2002 ble han tildelt Norges forskningsråds formidlingspris. Forskningsrådet begrunnet tildelingen slik: «Hans formidlingsinnsats er imponerende, den viser stor bredde og et aktivt samfunnsengasjement, og går langt ut over Norges grenser.»[6]

Fra 2004 til 2010 ledet Hylland Eriksen det tverrfaglige forskningsprogrammet Culcom[7] (Kulturell kompleksitet i det nye Norge), som utforsket kulturelt mangfold i dagens norske samfunn. Monografien Samfunn (2010) oppsummerer en del av de empiriske resultatene og teoretiske innfallsvinklene fra programmet.

Hylland Eriksen har i sine polemiske essays argumentert både mot nasjonalisme og multikulturalisme, og betrakter identitetspolitikk som et blindspor og kosmopolitisme som et alternativ. Han er en av sin generasjons mest produktive sosialantropologer, og hans fagbøker og -artikler leses på mange språk av studenter over hele verden.

I 2005 spilte han i filmen Thomas Hylland Eriksen og historien om origamijenta.[8]

I 2011 ble Thomas Hylland Eriksen tildelt et Advanced Grant fra Det europeiske forskningsråd (ERC) for prosjektet «Overheating: The Three Crises of Globalisation». Prosjektet, som startet opp høsten 2012, studerte tre sentrale kriser skapt av globaliseringen (økonomi, miljø, identitet) komparativt og tverrfaglig. Prosjektet ble avsluttet våren 2017.

I 2015 ble Thomas Hylland Eriksen valgt til president i EASA, European Association of Social Anthropologists. I 2013 ble han valg inn i Det Norske Videnskaps-Akademi i gruppe for kulturfag og estetiske fag[9] Han er æresdoktor ved Stockholms Universitet og Eksternt Vitenskapelig Medlem av Max-Planck-Gesellschaft. Siden 2018 har han vært Honorary Fellow i The Royal Anthropological Institute (RAI). Han har vunnet en rekke priser for sin forskning og formidling.

Eriksen er gift med forlagsdirektør Kari Spjeldnæs.[10]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Faglitteratur[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur[rediger | rediger kilde]

For ungdom[rediger | rediger kilde]

  • 2012: Det som står på spill, illustrasjoner ved Siri Dokken

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]