Balladen om mestertyven Ole Høiland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Balladen om mestertyven Ole Høiland
orig. Balladen om mestertyven Ole Høiland
Nasjonalitet Norge
Språk norsk
Regissør Knut Andersen
Manus Knut Andersen
Harald Tusberg
Medvirkende Per Jansen
Sverre Hansen
Aud Schønemann
Anne Marit Jacobsen
Ola Isene
Kjersti Døvigen
Harald Heide-Steen jr.
Eva von Hanno
Leif Juster
Sølvi Wang
Alf Malland
Frimann Falck Clausen
Bonne Gauguin
Lillian Lydersen
Ottar Wicklund
Musikk Egil Monn-Iversen
Sjeffotograf Janos Csak
Filmselskap Norsk Film AS
Utgitt 1970
Filmformat Farger
Lengde 1t 44 min min

Balladen om mestertyven Ole Høiland er en norsk spillefilm fra 1970 som forteller historien om livet og skjebnen til Ole Høiland. Regien var ved Knut Andersen og Per Jansen spilte tittelrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen bygger opp under myten om Ole Høiland som en slags norsk Robin Hood, eller en østlandsvariant av mestertyven Gjest Bårdsen. Når han får sin livstidsdom, og ikke får sin søknad om benådning mot å forlate riket innvilget av kong Oscar I henger han seg i fengslet. Det siste er historisk korrekt, men der filmen gir inntrykk av at Ole Høiland var en forholdsvis ung mann da han døde, var den historiske Høiland omkring 50 år da han tok livet av seg.

Filmen fremstiller også Høiland som en kvinnekjær skikkelse, noe som også kan være historisk korrekt, og filmen inneholder en del, etter datidens målestokk, forholdsvis sterke, erotiske scener.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

VGs anmelder gav den lunken mottakelse og endte på terningkast tre. Anmelderen brukte ord som fargerik, uhøytidelig og uspennende.[1]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.retriever-info.com/proxy/?id=055016197101091NinoJ3GrKnZ3QG8bK3ajtWv10020101111b&x=9155b53b7193e2e41c1472929e694c67
norske filmstubbDenne norske filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.