Fjordfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyhangaren til Fjordfly er etter nedleggelsen nyttet som lager

Fjordfly var en bedrift på Sandane i Gloppen, grunnlagt i 1957 av Arne Henden som det første flyselskapet i Sogn og Fjordane. Selskapet Førdefly ble det neste, etablert i 1966. Fjordfly opphørte etter konkurs i 1975, og flyene ble overtatt av selskapet Firdafly som drev frem til år 2000.

Arne Hendens Fjordfly drev hovedsakelig innen ambulanse- og postflyging, de første årene med sjøfly av typen pongtongfly. For det meste var det frakt av aviser og pakker til steder ved fjord og vann i områdene på vestlandet som for øvrig var lite fremkommelige. Midt på 1960-tallet hadde selskapet tre sjøfly, blant annet Cessna 180 Skywagon (LN-BDG). I 1967 fikk selskapet bygge egen flyhangar på Elvaneset, ved elveosen til Gloppeelva, mellom Sandane og Bukta.

I 1971 kjøpte selskapet sitt første landfly. Det ble etablerte egen avdeling på Bergen lufthavn, Flesland, med tanke på oppdrag til en oljeindustri i rask vekst. Etter åpningen av Sandane lufthamn, Anda i 1975 ble det stor aktivitet fra Firdafly også der. I denne perioden ekspanderte selskapet til fire landfly. Blant annet av typen Piper PA-31 Navajo (LN-MTB). Satsingen ble mer enn selskapets likviditet kunne håndtere, og selskapet ble erklært konkurs samme år. Drift av flyene fortsatte under navnet Firdafly AS frem til 2000, da også det selskapet opphørte.

Galleri[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]