Norsk Air

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk Air
Norsk Air
IATA: – ICAO:
Callsign Norseman
Grunnlagt 1961
Hovedflyplasser Sandefjord lufthavn, Torp
Antall fly 4
Hovedkontor Sandefjord

Norsk Air var et flyselskap med base ved Sandefjord lufthavn, Torp. Det ble grunnlagt i 1961 som Vestfoldfly, men endret navnet senere til Widerøe Norsk Air. I 1996 ble selskapet fusjonert med Widerøe. Selskapet fløy innenriks og utenriks ruter i fra Sandefjord med fire fly av typen Embraer EMB-120 Brasilia.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1961 startet Øivind Skaunfelt Vestfoldfly ved Sandefjord lufthavn, Torp med en Cessna 172B ved å fly avisen Verdens Gang i ruten OsloJarlsbergTorpLarvikSkien. Selskapet startet så en flyskole på Torp med en Cessna 150B. I 1962 skaffet selskapet seg en Piper PA-22 sjøfly som ble brukt til persontransport.

I 1967 hadde selskapet en flyskole som kunne tilby åtte måneder flyskole med 250 flyvetimer, som tilsier et B-sertifikat. Et sertifikat a typen B tillater en pilot å fly kommersielt opp til en flyvekt på 5700 kg. I 1968 endret selskapet navnet til Norsk Flytjeneste og skaffet seg to nye Piper-fly som ble brukt til jordbruk.

Selskapet endret navnet sitt igjen på 1980-tallet til Norsk Air, og skaffer seg fire nye fly av typen Embraer EMB-120 Brasilia. Selskapet startet da å fly til Bergen, Stavanger, København og Trondheim.

I 1989 ble selskapet kjøpt fra A/S Kosmos av Widerøe, og fungerte som datterselskap under navnet Widerøe Norsk Air frem til 1996, da de to selskapene fusjonerte.