Virtuelt flyselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et virtuelt flyselskap er et flyselskap som har satt bort (engelsk: outsourced) så mange som mulige funksjoner av selskapet både operasjons- og driftsmessig. Administrasjonen og ledelsen i selskapet har fortsatt kontroll og regjerer over selskapets virksomhet. Driften i et virtuelt flyselskap kan fra et offentlig perspektiv fremstå som et slags reisebyrå.

Primæroppgaven til et virtuelt flyselskap er å utvikle og tilby reisetjenester, samt å håndtere og disponere selskapets flåte- og rutenettverk. Det finnes få selskap som er rene virtuelle flyselskap, men det er svært vanlig at spesielt lavprisselskaper bærer likheter eller opererer delvis på en lignende måte. Eksempler på det er innleiing og leasing av fly, charter, eksterne ansettelser av mannskap, korttidskontrakter også videre.

Markedsføringen til et slikt selskap kan være en utfordring. For å kalle seg et flyselskap må man som regel være godkjent – inneha en lisens kalt Air operator's certificate (AOC) – fra det nasjonale Luftfartstilsynet. Dette fikk blant annet norske FlyNonstop erfare, da Luftfartstilsynet i oktober 2012 gikk ut med en pressemelding som kritiserte selskapets markedføring som flyselskap.[1]

Liste over virtuelle flyselskap[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

Europa[rediger | rediger kilde]

Nord-Amerika[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Luftfartstilsynet.no – FlyNonstop er ikke et flyselskap Arkivert 2. juni 2013 hos Wayback Machine. (Publisert 17. oktober 2012, besøkt 1. juni 2013)