Fred. Olsens Flyselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fred. Olsen Flyselskap
Fred Olsen Air Transport
Fred. Olsen Flyselskap Fred Olsen Air Transport
IATA: FO – ICAO: POF
CallsignFREDOLSEN
Grunnlagt1946
Avviklet drift1997
HovedflyplasserOslo lufthavn, Fornebu
MorselskapGanger Rolf
Bonheur
HovedkontorOslo, Norge
Et Douglas DC-3 fra Fred. Olsens Flyselskap ved Manchester lufthavn i 1950.

AS Fred. Olsen Flyselskap (internasjonalt Fred Olsen Air Transport) var et norsk flyselskap med base på Oslo lufthavn, Fornebu som opererte mellom 1946 og 1997. Selskapet opererte både charter- og fraktflygninger

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble opprettet i juni 1946 som en avdeling av rederiet Fred. Olsen & Co. Selskapets første fly var en Douglas Dakota. Virksomheten de første årene bestod i charterflyvninger, såkalte sjømannschartre for norske sjøfolk til på- og avmønstring på norske skip på kontinentet. Charterne gikk i hovedsak til havnebyer som Rotterdam og Hamburg.

Tidlig på 1950-tallet ble flåten utvidet ved anskaffelse av Curtiss C-46 Commando-maskiner. Like etter inngår Fred. Olsen en avtale med SAS at selskapet skal operere fraktflygninger på vegne av selskapet. De nye Curtiss-maskinene ble benyttet på SAS´ fraktrute mellom Oslo og København. Disse flygningene utvides senere til å inkludere andre byer i Europa, blant annet Milano. Fraktflygninger blir bærebjelken i selskapets virksomhet, og i 1973 anskaffes fraktversjonen av flyet Lockheed L-188 Electra for å møte den økende etterspørselen. Disse ble brukt på fraktruter mellom de skandinaviske landene og Amsterdam, en rute Fred. Olsen opererte i samarbeid med KLM.

I 1959 anskaffes to Vickers Viscount-maskiner. Disse blir i starten chartret av SAS, som brukte dem på sine innenriksruter. Deretter blir flyene chartret til Austrian Airlines før de blir avhendet.

Selskapet drev også i mange år med kontrollflygninger eller kalibreringsflygninger som ble utført for Luftfartsverket (nå Avinor). Til disse flygningene hadde selskapet et eget fly, en Hawker Siddeley HS-748 som på midten av 1990-tallet ble erstatt med en Dash DHC-8

Selskapets vedlikeholdsavdeling, som også utførte vedlikehold for andre operatører holdt til på Fornebu. Det ble ikke aktuelt å flytte denne virksomheten, siden selskapet opphørte i 1997, året før Fornebu ble nedlagt. Innad i bransjen kom nyheten om nedleggelse som en stor overraskelse. En videre drift ville kreve total fornyelse av Electra-flåten og opprettelse av ny vedlikeholdsavdeling etter Fornebus nedleggelse. Etter at selskapet opphørte ble flyene lagt ut for salg.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Flåte 1997[rediger | rediger kilde]

Fred. Olsen administrerte en flåte bestående av følgende fly før nedleggelsen i 1997:[1]

Flytype Antall Registreringer Merknader
DeHavilland DHC-8-103 Dash 8 1 LN-ILS Kalibreringsfly for Luftfartsverket
Lockheed L-188 Electra 6 LN-FOG, LN-FOH, LN-FOI, LN-FOL, LN-FON, LN-FOO

Historisk flåte[rediger | rediger kilde]

Fred. Olsen har også administrert følgende fly:[2]

Flytype Antall Registreringer Merknader
Dassault Falcoln 20 1 LN-FOE
Hawker-Siddeley HS.748-235 1 LN-FOM Kalibreringsfly

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]