John Rognes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

John Rognes (født 28. april 1966 i Oslo) er en norsk matematiker. Han er professor ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Rognes markerte seg med matematikkferdigheter i ung alder. Allerede på ungdomsskolen avla Rognes artiumseksamen i matematikk. På videregående ble Rognes fritatt for fysikk og matematikk og tok heller kurs ved universitetet. Fra 1981 til 1984 vant han Abelkonkurransen tre ganger, og tok én andreplass. I 1983 tok han bronsemedalje i kjemiolympiaden i Timisoara, og i 1984 tok han bronsemedalje i matematikkolympiaden i Praha.

Som 19-åring fikk han graden cand.mag. Laudabilis prae ceteris, med snittet 1,09. Han dro deretter til Princeton University, der han tok en PhD som 24-åring med avhandlingen «The Rank Filtration in Algebraic K-theory».

I 1994 ble Rognes førsteamanuensis ved UiO, og fra 1998 har han vært professor. Han ble med det Norges yngste matematikkprofessor. Forskningen til Rognes går på topologisk matematikk og algebraisk K-teori. I 2004 ble han av de 26 som fikk femårsstipend som Yngre fremragende forsker av Norges forskningsråd. Siden 2010 har han vært redaktør i Acta Mathematica.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]