Diskusjon:Abelprisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

K.I.Skau: Det ser ut til at jeg og "129.240.223.12" har litt forskjellige oppfatninger av hva som er viktig i opprettelsen av Abelprisen. For min del, er det av stor historisk betydning at en pris i Abels navn første gang ble foreslått av vår andre store matematikker Sophus Lie. Det gir en viktig dimmensjon til hvorfor Abelprisen er en respektert pris i matematikk. At Oscar II gikk med på forslag om en slik pris i 1902, er av mindre betydning, men greit å nevne.

K.I.Skau: Jeg ser også at "129.240.223.12" ikke vil ha referanse til Carl Størmer for opprettelsen av statuettene til Abelprisen i 1902, men har introdusert Brøgger. Fins det noen referanse til at Brøgger var aktivt involvert? (Abelprisens side nevner Størmer: http://www.abelprisen.no/no/abelprisen/historie.html men ikke Brøgger.)

Hei: Viser til de to innleggene over. 1: En pris i Abels navn har vært foreslått flere ganger. Problemet medd Sophus Lie her er at det finnes ingen dokumentert sammenheng mellom Lies forslag og det som skjedd i 1902. Dette bør betraktes som uavhengige begivenheter. 2: Det finnes masse dokumentasjon på Brøggers deltagelse (les f.eks artikkelen "Medaljen som for til himmels" i NFF-nytt nr. 1, 2007 med referanser). Carl Størmer så på de tidligere utkastene i 1904 og gjorde få eller ingen endringer. Sidene til Abelprisen er feil på dette området.

Fletting[rediger kilde]

Jeg har flettet over innholdet fra Abelkomitéen til et underavsnitt i denne artikkelen (Abelprisen#Abelkomitéen). Det kan sikkert pusses litt på artikkelen så det flyter bedre med færre gjentagelser. --Wikijens (diskusjon) 17. jul. 2017 kl. 18:03 (CEST)

Mal over pristakerne[rediger kilde]

Vi bør ha en mal over prisvinnerne som kan legges nederst i artiklene om de, se tilsvarende på engelskspråklig Wikipedia. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 10. apr. 2018 kl. 18:06 (CEST)