14. august-komiteen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

14. august komiteen ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag 14. august i Norge. Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh i Oslo har siden 2003 vært leder av komiteen.

Kronprins Haakon Magnus deltar i feiringen av 14. august i Oslo. Komitéleder Aamir J. Sheikh til høyre.

Blant arrangementene som markerer nasjonaldagen, er et barnetog. Barnetoget er en markeringsform komiteen har lånt fra den norske nasjonaldagsfeiringen. Denne tradisjonen tar komiteen opp i egen nasjonaldagsfeiring for pakistanere bosatt i Norge, slik også nordmenn bosatt i andre land gjør.

Komiteen er opptatt av å bygge broer mellom det norske og det pakistanske samfunnet, ved å skape møteplasser, fellesarenaer, dialog og gjennom økt kunnskap om hverandres kulturer, tradisjoner og verdier.

14. august-komiteen har siden 2003 også utdelt Brobyggerprisen til personer som har jobbet med å bygge broer mellom mennesker og nasjoner. Komitélederen Sheikh overrakte Æresbrobyggerprisen til kong Harald i 2006.[1] I 2008 ble det overrakt brobyggerpris til Kronprinsesse Mette-Marit av komitélederen Sheikh.

14. august-komiteen har i samarbeid med Norges Røde Kors og den pakistanske miljøet i Norge arrangert flere arrangementer blant annet støttekonsert og fakkeltog hvor også Kronprins Haakon deltok og tente den første fakkelen for støtte til flomofrene i Pakistan.

14. augustkomiteen Norge invitert Malala Yousufzai og hennes familie til Norges besøk i perioden 13. - 15. juni 2014. Malala Yousaufzai og familien fikk møte Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister Kåre Willoch. Malala Yousufzai fikk også besøkt og holdt tale om utdannelse hos Performence Theater, møtt ungdommer hos Norges Røde Kors som Sven Mollekleiv hadde tatt inisiativet til og møtt det norskebefolkining utenfor stortinget som Plan Norge hadde tatt inisiativet til å arrangere.

Det ble arrangert brobyggerarrangement mellom Norge og Pakistan i regi av 14. augustkomiteen Norge, Malalas far, Ziauddin Yousafzai fikk overrekket utmerkelse "Pride of Performence Award" for hans som rolle modell som far, for flere foreldere i verden. Utmerkelsen ble overrakt av tidligere statsminister Kåre Willoch på vegne av 14. augustkomiteen Norge.

14. augustkomiteens Brobyggerprisen[rediger | rediger kilde]

Brobyggerprisen kan vise til flere ulike priser

Følgende har mottatt 14. augustkomiteens brobyggerpris:

Inviterte æresgjester fra Pakistan[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]