Tore Johansen (musiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tore Johansen
Tore pressefoto.jpg
Født23. desember 1977Rediger på Wikidata (43 år)
BodøRediger på Wikidata
Utdannet ved NTNURediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jazzmusiker, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Stubøprisen (2005)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentTrompet
PlateselskapInner Ear
Nettstedhttp://www.torejazz.no
IMDbIMDb

Tore Johansen (født 23. desember 1977 i Bodø) er en norsk jazzmusiker (trompet), utdannet ved Jazzlinja (NTNU) i Trondheim, og senere timelærer samme sted.

Musikalsk oppvekst[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp på Tverlandet utenfor Bodø sammen med sin eldre, trommespillende bror, Roger. Ett av hans musikalske forbilder var trompetisten Chet Baker. Johansen fikk en god oppdragelse i musikk ved å allerede som 16-åring ha sin første jazzgruppe med bass-nestor, Terje Venaas, som da var ansatt som landsdelsmusiker i jazzgruppa Trio Nord sammen med Finn Sletten og Jan Gunnar Hoff.

Internasjonal[rediger | rediger kilde]

Johansen har spilt med den svenske saksofonisten Nisse Sandström og samarbeider ofte med norges jazzdronning Karin Krog. Han har og, i ulike settinger, jobbet med bl.a. pianist Lars Jansson (Sverige) og altsaksofonist Jukka Perko (Finland). Hans samarbeide med den amerikanske pianisten Hal Galper er også verd å nevne. Sistnevnte prosjekt ble dokumentert i 2004 av NRK P2 Jazzklubben fra klubben Blå i Oslo. Han har også turnert med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea i bl.a USA, Skandinavia og Japan. Dette er dokumentert på plate på Midtnorsk Jazzsenters eget plateselskap, MNJ Records. Andre samarbeidsprosjekter de senere årene har bl.a. vært med trompetisten Kenny Wheeler i 2008 og bassisten Steve Swallow i 2009.

Nord-Norge[rediger | rediger kilde]

Ellers er Johansen ofte å oppleve med musikere fra hans egen landsdel (Nord-Norge). Bl.a med Bjørn Alterhaug, Jan Gunnar Hoff (klaver), Finn Sletten (trommer) og Ole Morten Vågan (bass). Johansen spilte på Moldejazz i 2002 med sistnevnte og Hallgeir Pedersen (gitar). Dette ble utvidet til kvartett med storebror Roger Johansen på trommer. Kvartetten Johansen/Pedersen/Vågan/Johansen la også grunnlag for andre prosjekter, som komp for Nord-Norges store visekunstner, Terje Nilsen på Trondheim Jazzfestival i 2006 og nonetten "Lars Gullin Tribute" med bl.a John Pål Inderberg på barytonsax og svenske Lars Sjösten på piano (original medlem av Gullins kvartett fra 70-tallet).

Spennende Label[rediger | rediger kilde]

Johansen har også jobbet mye i duoformat med pianisten Vigleik Storaas, dokumentert på hans utgivelse Rainbow Session (2007). Denne utgivelsen foreligger på Johansen-brødrenes nystartede plateselskap, "Inner Ear".

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Johansen var «Nordlandsprofil» på Nordland Musikkfestuke 2002, tilknyttet Nordnorsk Jazzsenters aspirantordning 2002-2004, mottok Norsk kulturråds ensemblestøtte i 2005 og var mottakeren av Stubøprisen samme år.

Hans trompetspill kjennetegnes med en varm tone og beskrives ofte som elegant, med fokus på mellomregisteret og avslappet-intenst.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]