Tore Johansen (musiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tore Johansen
Tore pressefoto.jpg
Født23. desember 1977 (40 år)
Bodø
Utdannet ved NTNU
Beskjeftigelse Jazzmusiker, komponist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Stubøprisen
Sjangerjazz
Instrumenttrompet
Aktive år
PlateselskapInner Ear
Nettstedhttp://www.torejazz.no

Tore Johansen (født 23. desember 1977 i Bodø) er en norsk jazzmusiker (trompet), utdannet ved Jazzlinja (NTNU) i Trondheim, og senere timelærer samme sted.

Musikalsk oppvekst[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp på Tverlandet utenfor Bodø sammen med sin eldre, trommespillende bror, Roger. Ett av hans musikalske forbilder var trompetisten Chet Baker. Johansen fikk en god oppdragelse i musikk ved å allerede som 16-åring ha sin første jazzgruppe med bass-nestor, Terje Venaas, som da var ansatt som landsdelsmusiker i jazzgruppa Trio Nord sammen med Finn Sletten og Jan Gunnar Hoff.

Internasjonal[rediger | rediger kilde]

Johansen har spilt med den svenske saksofonisten Nisse Sandström og samarbeider ofte med norges jazzdronning Karin Krog. Han har og, i ulike settinger, jobbet med bl.a. pianist Lars Jansson (Sverige) og altsaksofonist Jukka Perko (Finland). Hans samarbeide med den amerikanske pianisten Hal Galper er også verd å nevne. Sistnevnte prosjekt ble dokumentert i 2004 av NRK P2 Jazzklubben fra klubben Blå i Oslo. Han har også turnért med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea i bl.a USA, Skandinavia og Japan. Dette er dokumentert på plate på Midtnorsk Jazzsenters eget plateselskap, MNJ Records. Andre samarbeidsprosjekter de senere årene har bl.a. vært med trompetisten Kenny Wheeler i 2008 og bassisten Steve Swallow i 2009.

Nord-Norge[rediger | rediger kilde]

Ellers er Johansen ofte å oppleve med musikere fra hans egen landsdel (Nord-Norge). Bl.a med Bjørn Alterhaug, Jan Gunnar Hoff (klaver), Finn Sletten (trommer) og Ole Morten Vågan (bass). Johansen spilte på Moldejazz i 2002 med sistnevnte og Hallgeir Pedersen (gitar). Dette ble utvidet til kvartett med storebror Roger Johansen på trommer. Kvartetten Johansen/Pedersen/Vågan/Johansen la også grunnlag for andre prosjekter, som komp for Nord-Norges store visekunstner, Terje Nilsen på Trondheim Jazzfestival i 2006 og nonetten "Lars Gullin Tribute" med bl.a John Pål Inderberg på barytonsax og svenske Lars Sjösten på piano (original medlem av Gullins kvartett fra 70-tallet).

Spennende Label[rediger | rediger kilde]

Johansen har også jobbet mye i duoformat med pianisten Vigleik Storaas, dokumentert på hans utgivelse Rainbow Session (2007). Denne utgivelsen foreligger på Johansen-brødrenes nystartede plateselskap, "Inner Ear".

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Johansen var «Nordlandsprofil» på Nordland Musikkfestuke 2002, tilknyttet Nordnorsk Jazzsenters aspirantordning 2002-2004, mottok Norsk kulturråds ensemblestøtte i 2005 og var mottakeren av Stubøprisen samme år.

Hans trompetspill kjennetegnes med en varm tone og beskrives ofte som elegant, med fokus på mellomregisteret og avslappet-intenst.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]