Hopp til innhold

Østbanestasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østbanestasjonen
Østbanehallen i 2014.
LandNorges flagg Norge
StedJernbanetorget
KommuneOslo
ArkitektHeinrich E. Schirmer
Wilhelm von Hanno
Georg Andreas Bull
Rehabilitert1882
Åpnet1854
Nedlagt1980
Tjenester
Linje(r)Gjøvikbanen m/Bergensbanen
Hovedbanen m/Dovrebanen
Østfoldbanen
Posisjonskart
Østbanestasjonen ligger i Oslo
Østbanestasjonen
Østbanestasjonen
Østbanestasjonen (Oslo)
Kart
Østbanestasjonen
59°54′39″N 10°45′04″Ø

Østbanestasjonen (i dagligtale omtalt som Østbanen, senere Oslo Ø) var den første jernbanestasjonen anlagt i Oslo. Den ble bygget som den sørlige terminus for Norges første jernbane, Hovedbanen mellom Christiania og Eidsvold, hvilket ble åpnet i 1854. Stasjonen ble utvidet en rekke ganger, men i forbindelse med den store utbyggingen som endte med åpningen av Oslotunnelen i 1980, endret stasjonen navn til Oslo sentralstasjon. Navneendringen er begrunnet i at Oslotunnelen gjorde at byens to endestasjoner, Østbanestasjonen og Vestbanestasjonen, kunne erstattes av én sentralt beliggende stasjon; altså Oslo Sentralstasjon. Navnet «Østbanestasjonen» brukes likevel fortsatt på stasjonsbygningen fra 1882 som ligger på Jernbanetorget, selv om bygningens jernbanefunksjoner i dag er sterkt redusert.

Stasjonsbygningene[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Østbanehallen

Ikke realisert utkast til alternativ plassering av stasjonen ved Brugata.
Østbanen og Jernbanetorget omkring 1965.

Den første stasjonsbygningen ble reist etter tegninger av arkitektene Heinrich E. Schirmer og Wilhelm von Hanno. Deler av denne stasjonsbygningen fra 1854 i rød tegl står fremdeles, innebygget i Sentralstasjonen, men uten tårnet og den første toghallen.

Etter at Østfoldbanen ble åpnet, måtte stasjonen utvides. Toghallen ble bygget større og luftigere, og mot havnen og Jernbanetorget ble det reist to nye fløyer i pusset tegl, tegnet av arkitekt og stadskonduktør Georg Andreas Bull, som ca ti år tidligere hadde tegnet Vestbanestasjonen. Bygningen har rikt fasadeutstyr i nyrenessanse. Den utvidede Østbanestasjonen sto ferdig i 1882.

Mesteparten av bygningene er fremdeles i behold, men toghallen brukes nå som et butikksenter, og kalles «Østbanehallen».

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Østbanestasjonen ble fredet av Riksantikvaren i 2002, og fredningen omfatter eksteriøret til Østbanestasjonen, inklusive vestre fløy, søndre fløy med tilbygg mot øst og gjenværende del av toghall fra 1882, samt gjenværende del av Hovedbanestasjonen fra 1854.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]