La Défense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
La Défense
LandFrankrikes flagg Frankrike
Region Île-de-France
DistriktHauts-de-Seine
ByPuteaux
Courbevoie
Nanterre
Grunnlagt1958
Oppkalt etterLa Défense de Paris
Postnummer92
Areal14 km²
Befolkning25 000 (2006)
Bef.tetthet1 785,7 innb./km²
Høyde o.h.53 meter
Kart
La Défense
48°53′30″N 2°14′27″Ø

La Défense er et forretningsdistrikt utenfor Paris. Det ligger i departementet Hauts-de-Seine, rundt punktet der kommunene Nanterre, Courbevoie og Puteaux møtes.

Området har fått sitt navn etter skulpturen La Défense de Paris som ble oppført i 1883 for å hedre soldatene som hadde forsvart Paris under den fransk-tyske krig.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

La Défense består hovedsakelig av høyhus bygget langs en sentral bilfri akse som består (fra øst til vest og lavest til høyest) av vannspeilet Le Bassin (formgitt av den greske billedhoggeren Takis), platanlønn-alléen L'esplanade de la Défense, og torgene La place de la Défense og Le parvis de la Défense. Øverst på sistnevnte står den monumentale Arche de la Défense.

Denne aksen danner en forlengelsen av Paris' historiske akse, som starter ved Louvre og fortsetter langs Rue de Rivoli forbi Place de la Concorde og videre oppover Champs-Élysées til Triumfbuen.

La Défense består av ca 3 millioner m² forretningslokaler og 600.000 m² boliger. Det er et av verdens største forretningsdistrikter.

Under Le parvis de la Défense ligger også et av Paris-områdets største kollektivknutepunkt, med tog, RER, Métro de Paris (La Défense – Grande Arche), trikk og buss.

Skyskrapere[rediger | rediger kilde]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Paris La Défense samler klyngen Pôle universitaire Léonard-de-Vinci, IA Institut[1], et EPITA-campus[2] og 4 handelshøyskoler: EDC Paris Business School, ESSEC Business School, ICN Business School og IÉSEG School of Management[3]. Det er også hjemmet til European School of Paris-La Défense, en internasjonal grunnskole og ungdomsskole som ble akkreditert som en europeisk skole i 2020.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]